Linkovi

Kris Paten: Za Beograd mora da važe ista pravila kao i za druge


Ukoliko bi Evropska unija olakšala ulazak Srbije u tu integraciju u ime rešavanja kosovskog pitanja, to bi imalo nepovoljne posledice u regionu i dovelo bi do jačanja nacionalista u Beogradu.To je danas ocenio predsedavajući Međunarodne krizne grupe i nekadašnji komesar EU za spoljnu politiku Kris Paten u autorskom tekstu za "Frankfurter rundšau".

Paten u svom tekstu navodi da, uoči sastanka ministara inostranih poslova EU za vikend na kojem glavna tužiteljka Haškog tribunala treba da podnese izveštaj o saradnji sa Srbijom, "iza kulisa u Briselu raste pritisak na Karlu del Ponte da bude uviđajnija prema Beogradu, da bi mogao da bude potpisan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji predstavlja značajan korak na putu do otpočinjanja pregovora o članstvu u EU".

"Neki čak smatraju da Srbija već početkom naredne godine treba da dobije status kandidata za člansto u EU, iako Beograd jasno izbegava da ispuni jednu od glavnih prepostavki za potpisivanje sporazuma i uhapsi ratne zločince, posebno Ratka Mladića", piše Paten.

Paten navodi da se neke zemlje poput Grčke, Kipre, Slovačke i Rumunije protive priznavanju nezavisnosti Kosova bez rezolucije Saveta bezbednosti UN i da će "samo nevoljno omogućiti osnivanje Komisije za nadzor koja bi trebalo da zameni sadašnju misiju UN na Kosovu".

"Drugim zemljama EU bi doduše bila draža formalna saglasnost Saveta bezbednosti UN, ali bi ipak bile spremne da i bez nje priznaju nezavisno Kosovo. Ali, u tom slučaju bi Srbija morala da bude obeštećena, na primer tako što bi za nju bio skraćen put do članstva u EU. Takvo povezivanje ova dva problema bilo bi tragična greška. To bi imalo negativne posledice po region", smatra Paten.

Bivši komesar EU navodi da je Bosna, izuzev reforme policije, ispunila sve stabilizacione kriterijume i da je Hrvatska "morala da uhapsi sve svoje ratne zločince". Makedonija je, navodi Paten dalje, sprovela "bolne reforme", dok je
"Crna Gora započela rigorozan interni reformski proces uprkos opoziciji u zemlji". Prema Patenu, za to vreme "Srbija i dalje štiti Ratka Mladića, verovatno i Radovana Karadžića".

"Ako EU za Srbiju promeni pravila, time neće samo balkanskim zemljama signalizirati da njene smernice i uslovi nemaju važnost, nego će izgubiti preostali uticaj koji ima na Beograd. Pored toga to će razljutiti Bosnu, Hrvatsku, Makedoniju i Crnu Goru, jer će videti da srpsko pogrešno držanje Brisel stalno iznova nagrađuje i da očito važe različita merila", smatra Paten.

Pri tom, "odbacivanje temeljnih evropskih principa nikako neće doneti željeni rezultat, jer se politika Beograda neće promeniti ni u vezi sa Haškim tribunalom ni u vezi sa Kosovom". Nacionalističke snage u Srbiji "smatraće da je njihova politika potvrđena, dok će demokratske snage svoju spremnost na saradnju sa EU platiti gubitkom imidža i optužbama da su mekušci".

"Srbija ne može da krene ka Evropi, sve dok Mladića i Karadžića nosi kao đule oko nogu. Uprkos najboljim evropskim namerama, samo Srbija sama može da ga zbaci. Zato poruka EU Srbiji treba da bude jasna - bez Mladića nema sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", smatra Paten.

XS
SM
MD
LG