Linkovi

Vofgang Išinger: Srbiji treba što pre poslati pozitivan signal


Evropska unija trebalo bi Srbiji što pre da pošalje signal kojim bi stavila do znanja da je spremna da podrži dalje približavanje Beograda ovoj integraciji, rekao je predstavnik EU u trojci za Kosovo Volfgang Išinger u razgovoru za današnje izdanje privrednog dnevnika Handelsblat. Nemački diplomata je naveo da bi to mogle da budu dalje vizne olakšice i ocenio da bi to bio "pozitivan signal za pregovore o budućnosti Kosova".

Istovremeno je Išinger upozorio da "Srbija nikako ne sme da bude stavljena u situaciju da se odlučuje između približavanja EU i Kosova" i rekao da bi se "sadašnje srpsko rukovodstvo odlučilo za Kosovo". Prema Išingerovim rečima, 14. oktobra, kada će se ponovo sastati delegacije Beograda i Prištine, "pokazaće se da li su, nakon faze sondiranja, obe strane spremne da stupe u ozbiljne pregovore o rešenju statusnog pitanja". Za to će imati priliku već 21 oktobra, za kada je zakazan novi susret u Beču.

Išinger smatra da postoji "zajednički interes EU, Srba i kosovskih Albanaca". Jer, kako se izrazio, Kosovo "ne može da funkcioniše kao ostrvo u Pacifiku". Ukazao je da su Kosovu potrebni "prilazni putevi, energija, trgovina i ljudske veze i to ne samo u pravcu Albanije i Makedonije, već i u pravcu Srbije, što koristi i kosovskim Albancima i Srbima".

"A ako nastane državna tvorevina koja ekonomski nije sposobna da preživi, onda će račun na kraju platiti EU", upozorio je Išinger.

Nemački diplomata je kritikovao SAD zbog najava da će priznati i jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova rekavši da "sve izjave na osnovu kojih se stvara utisak da je rezultat pregovora već određen, nisu od pomoći".

Izričito se Išinger usprotivio mogućnosti da se mandat trojke produži i posle 10. decembra, kada treba da bude predat izveštaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija.

"Odluka da se trojci da pregovarački mandat od 120 dana je sredstvo zdravog pritiska na sve strane. čak i ako bismo na raspolaganju imali 1.200 dana, ne bi bilo ništa lakše da se donese odluka", rekao je Išinger.

Išinger je u intervjuu izrazio i uverenje da "postoje sve pretpostavke da EU i nakon 10. decembra ostane jedinstvena, bez obzira na to kakav će biti rezultat pregovora".

XS
SM
MD
LG