Linkovi

Majkl Emerson: Specialni status za Kosovo kao deo Evropske unije


Pred drugi krug direktnih pregovora Beograda i Prištine koji su planirani za nedelju u Briselu, čuju se razmišljanja političkih analitičara o mogućem "trećem" rešenju za Kosovo - specijalnom statusu koji bi mogla da ponudi Evropska unija, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike Majkl Emerson, analitičar Evropskog centra za političke sudije, u razgovoru sa kolegom Elvirom Bucalom.

Analitičar Evropskog centra za političke studije, smeštenog u Briselu, Majkl Emerson, sačinio je papir koji je nazvao "Specialni status za Kosovo kao deo Evropske unije ", svestan, kako kaže, da sadašnji proces određivanja kosovske budućnosti, nigde ne vodi:

"Logika je u tome da je u UN proces zapao u ćorsokak, ne može se dobiti rešenje UN procesom, jer Rusija zastupa poziciju blokiranja. Zato ceo proces treba da se izmesti iz ovog suviše internacionalno-pravnog okvira i treba ga čvrsto spojiti sa procesom evropskih integracija i kada je reč o Srbiji i o Kosovu. Upotrebio sam termin "specijalni status kao deo EU", što samo po sebi nije preterano pravno precizno, ali strvar i jeste u tome da se učini operativnim".

"EU bi sada mogla da izađe sa predlogom za Kosovo govoreći: «Integrisaćemo vas u EU strukture u brojnim oblastima funkcionisanja, sudstva, što može da bude učinjeno na zaista pragmatičan način i što zahteva sporazum EU sa kosovskim vlastima. Taj sporazum ne bi pretpostavio Kosovo kao članicu Unije, već bi ga smatrao entitetom koji ima svoj funkcionalni status".

Ovaj analitičar kaže da ne bi bio međunarodni izuzetak postojanja entiteta bez konačnog pravnog određenja - poput Tajvana, koji nije prepoznat putem UN procedure, ali koji aktivno učestvuje u međunarodnoj trgovini i sporazumima. On je uveren da "politički haos" u EU, kada je u pitanju stav prema tome šta sa Kosovom, treba što pre da zameni jasna ideja - bez nje, poručuje Emerson, rastu šanse za destabilizaciju regiona.

XS
SM
MD
LG