Linkovi

Lekarski ultrazvučni dijagnostički aparat koji staje u džep


Ultrazvučni dijagnostički aparati upotrebljavaju se u medicini još od pedesetih godina prošlog veka. U osnovi sastoje se od sonde koja se drži u šaci i kojom lekar prelazi preko delova tela koje snima.

Sonda emituje zvučne signale na frekvencijama između jednog i 18 megaherca, koje ljudsko uho ne može da čuje. Zvuk se odbija od raznih tkiva u ljudskom telu i vraća u sondu, gde se pretvara u električne signale, koje komplikovan uređaj pretvara u sliku na ekranu. Kako svako tkivo daje drugačiji odraz, izvežbani lekar može da uoči razne anomalije i tako postavi dijagnozu. Ovakvi uređaji veoma se mnogo upotrebljavaju u kardiologiji, ginekologiji, gstroenterologiji i drugim granama medicine, jer su bezbolni i ne izazivaju nikakve štetne posledice.

Ultrazvučni uređaji su veličine omanjeg stola, sa velikim kompjuterskim ekranom iznad njega. Ali kako moderna tehnologija zauzima sve manje i manje mesta, nemačka firma Simens konstruisala je i pustila u prodaju novi, ultraminijaturni ultrazvučni uređaj koji lako staje u džep lekarskog mantila. Aparat nazvan Akuson P10 težak je svega 730 grama, a sastoji se od male sonde spojene kablom sa čitačem jedva nešto većim od mobilnog telefona. Kada se otvori u šaci, aparat otkriva mali video ekran sa preciznom slikom. Očigledno, Akuson je posebno pogodan za rad na terenu, ali i u bolnicama za pregled teško pokretnih bolesnika. Cena uređaja je oko deset hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG