Linkovi

Nobelova nagrada za hemiju dodeljena nemačkom naučniku Gerhardu Ertlu


Ovogodišnja Nobelova nagrada za hemiju dodeljena je Garhardu Ertlu, iz Društva Maks Plank, u Berlinu. Kraljevska švedska akademija nauka nagradila je profesora Gerharda Ertla zbog njegovih otkrića na polju hemijskih reakcija na čvrstim površinama.

Njemu se pripisuje razvijanje metodologije kojom je pokazao kako različite eksperimentalne procedure mogu da se koriste za dobijanje kompletne slike promena na površinama čvrstih tela, odnosno kako se ponašaju slojevi atoma na površinama ekstremno čistih metala. Profesor Gunar fon Heine, iz Akademije nauka, objasnio je značaj Ertlovih otkrića:

”Još od gimnazije zamišljamo da se hemijski procesi dogadjaju u vodi ili vazduhu, dok se u stvari mnogi, za nauku interesantni i za praktičnu primenu veoma važni hemijski procesi, odvijaju na čvrstim površinama. Setite se rđanja gvožđa, setite se katalitičkih konvertora u izduvnim cevima automobila, ili tehnologije kao što su vodonične ćelije. Naučna otkrića Gerharda Ertla položila su osnovu za modernu hemiju čvrstih površina, a njegov pažljiv metodološki pristup postao je model, ne samo za akademska istraživanja već i za razvoj industrijskih procesa.“

Nobelove nagrade za nauku dodeljuju se za doprinose razumevanju prirode, ali rad profesora Ertla ima i praktičnu stranu. On je proučavao kako bi za proizvodnju veštačkih đubriva mogao da se koristi azot koga ima u vazduhu, što je od ogromnog značaja za poljoprivredu. Takođe je objasnio oksidaciju ugljenmonoksida u dodiru sa platinom, što je primenjeno u katalitičkim konvertorima za prečišćavanje izduvnih gasova. Profesor Ertl je kontaktiran telefonom, nekoliko minuta pošto je objavljeno da je dobio nagradu, slučajno na svoj 71. rođendan.

”Stvarno sam zanemeo. Veoma sam iznenađen. Ovo ja najveća čast koja može da se zamisli u životu nekog naučnika.“

Svečana dodela ovogodišnjih Nobelovih nagrada u oblasti nauke, dogodiće se 10. decembra, u Stokholmu, na 111. godišnjicu smrti švedskog industrijalca i pronalazača, Alfreda Nobela.

XS
SM
MD
LG