Linkovi

Novi crnogorski ustav biće usvojen u parlamentu dvotrećinskom većinom


Novi crnogorski ustav biće usvojen u parlamentu dvotrećinskom većinom, dogovorili su kasno sinoć predstavnici vladajuće koalicije i dijela opozicije. Predstavnici prosrpskih stranaka ogorčeni su zbog raspada opozicionog bloka.

Dvotrećinska većina obezbijeđena je podrškom Pokreta za promjene, Albanske alternative i Bošnjačke stranke. Ostale opozicione partije odustale su juče od nastavka razgovora, nezadovoljne rješenjima u najvišem pravnom aktu, koje je ponudila vladajuća koalicija.

Potpredsjednik Dmokratske partije socijalista Svetozar Marović kazao je da je dogovoreno i da se prijevremeni parlamentarni izbori održe do kraja 2009. godine.
Dogovoreno je da preambula ustava odražava građanski karakter Crne Gore, ali će biti pobrojani i narodi u Crnoj Gori.

Pitanje državljanstva biće riješeno na način što će svi državljani Crne Gore koji su 3. juna 2006. godine imali to državljanstvo moći da ga zadrže nezavisno od toga da li su u međuvremenu stekli neko drugo.

“Oni koji su u međuvremenu stekli neko drugo zadržaće to pravo do potpisivanja bilateralnog sporazuma sa zemljom o čijem se državljanstvu radi, odnosno najduže godinu od usvajanja ustava”, naveo je Marović.

Službeni jezik biće crnogorski, a u službenoj upotrebi biće i srpski, bosanski, albanski i hrvatski.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević koji se danas nalazi na udaru kritike opozicionih kolega iz prosrpskih stranaka, kaže da je zadovoljan što su pregovori urodili pozitivnim rezultatom, a prvobitna rješenja bitno popravljena:

‘’Dogovoreni su parlamentarni izbori. Usvajanjem ustava u parlamentu, Crna Gora će sigurno dobiti značajne pozitivne ocjene čelnika EU i međunarodnih institucija i ja zaista, sa punim zadovoljstvom, mogu da kažem da je Pokret za promjene ostvario jednu snažnu misiju i pokazao da se u Crnoj Gori oko krupnih nacionalnih pitanja može voditi dijalog i mogu napraviti korektna rješenja’’.

No, predsjednik SNS i lider Srpske liste Andrija Mandić ogorčen je jer tvrdi da se sve desilo taman kada su u opoziciji postojali svi uslovi da se ubrzo otvori proces promjena u Crnoj Gori:

‘’Mogli smo do septembra 2009. godine da imamo pohapšene i osuđene sve nosioce organizovanog kriminala u Crnoj Gori, mogli smo da imamo pravnu državu, mogli smo da i mi budemo država koja će biti na putu evropskih integracija, mogli smo da uradimo mnogo za svakog građanina Crne Gore.

Ali, sinoć su organizovani kriminal i karteli uspjeli da u svoje gravitaciono polje uvuku i neke stranke kojima tamo nije bilo mjesto, barem po onome što su oni do sada zastupali u javnosti’’.

Ako bude usvojen ovakav ustav, on neće biti garant ravnopravnosti svih građana Crne Gore, tvrdi predsjednik SNP Srđan Milić i pita dojučerašnje opozicione kolege:

‘’Šta vam je trebalo, gospodo, da gubimo dva mjeseca da se dogovaramo oko Platforme opozicije, da svi prihvatimo da dijelom idemo ispod svojih programskih opredjeljenja, a da danas imamo nešto što ste dogovorili, a daleko ispod onog nivoa kojeg smo dogovorili svi zajedno’’.

No, motivi da se ostane u pregovorima sa vlastima, kod svih nisu bili isti. Vaselj Siništaj, prtedsjednik Albanske alternative:

‘’Ono što je za nas najvažnije i što je najpotrebnije da nastavimo ovu priču jeste da se principi Evropske povelje o lokalnoj samoupravi ugrade u budući ustav Crne Gore’’.

Konačno, Nebojša Medojević smatra da će usvajanjem ustava u parlamentu biti prekinuto pretpolitičko doba u Crnoj Gori:

‘’Od usvajanja crnogorskog ustava počećemo da se bavimo ozbiljnim temama i Pokret za promjene jedva čeka da pokaže kakva je opoziciona stranka i kakva rješenja nudi’’.

XS
SM
MD
LG