Linkovi

Vladimir Putin: Nema dokaza da Teheran pokušava da razvije nuklearno naoružanje


Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je na konferenciji za novinare u Moskvi da Iran mora jasnije da iznese svoje planove o nuklearnom programu, ali je dodao da nema dokaza da Teheran pokušava da razvije nuklearno naoružanje. Putin se sastao sa francuskim predsednikom Nikolasom Sarkozijem, koji je u prvoj zvaničnoj poseti Rusiji od kad je došao na čelo Francuske.

Lideri Rusije i Francuske razgovarali su o brojnim temama, uključujući Kosovo, Siriju, Liban i iranski nuklearni program, ali su jedino o iranskom pitanju dali javne izjave. Predsednik Putin je rekao da bi trebalo podstaći Teheran da priloži više informacija o svom nuklearnom programu, ali je dodao kako ne smatra da taj program predstavlja opasnost.

Putin je rekao da podaci ne ukazuju na to da Iran pokušava da razvije nuklearno naoružanje, te da s toga nema razloga za. Dodao je da Rusija smatra da nuklearni program Irana treba da bude potpuno transparentan. Putin je dalje rekao da se sa predsednikom Sarkozijem složio u oceni da Iran preuzima neophodne korake ka postizanju transparentnosti, dodajući da će Rusija nastaviti da sarađuje na tom pitanju sa Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija. Istovremeno, Moskva se protivi predlozima Francuske i ostalih zapadnih zemalja za pooštravanje međunarodnih sankcija protiv Irana zbog navodnih nastojanja da stekne nuklearno naoružanje. Francuski predsednik Sarkozi je saopštio da je Putinova izjava u ovom momentu, odnosno nekoliko dana pred njegovu zvaničnu posetu Iranu, veoma značajna.

Francuski predsednik je rekao da je Iran po svemu sudeći spreman na saradnju, ali i da Francuska i Rusija nemaju iste stavove o dešavanjima u toj zemlji. Šefovi dve države govorili su i o pojačanoj francusko-ruskoj ekonomskoj saradnji i o mogućnostima investiranja.

Putin je izjavio da je trgovinska razmena između dve zemlje u 2006-oj porasla za 37 odsto u odnosu na prethodnu godinu i time dostigla 13 i po milijardi dolara. On takođe kaže da je ove godine cifra još veća i da za prvih 6 meseci iznosi 7 milijarde dolara. Rusija i Francuska će raditi na poboljšanju saradnje u proizvodnji aviona i automobila, u istraživanju svemira, telekomunikacijama i transportu. Putin je rekao da će Rusija u bazi francuskog svemirskog centra u Gvajani izgraditi kompleks za lansiranje raketa tipa Sojuz. Dvojica lidera su takođe razgovarala o energetskoj saradnji, odnosno nuklearnoj energiji i francuskom učešću u razvoju ruskog nalazišta prirodnog gasa Štokman. Rusi su izrazili zainteresovanost za pojednostavljenje procedure za dobijanje francuske vize, a Putin je posebno istakao napore koje Rusija ulaže u kontrolu granica i sprečavanje ilegalnog prelaska imigranata i droge sa istoka.

Francuski predsednik rekao je da će tokom boravka u Moskvi posetiti nevladinu organizaciju Memorial, koja je kritikovala ruske vojne akcije u Čečeniji. Putin je na to odgovorio da se on ne protivi tom sastanku. Rusija je u poslednje vreme više puta kritikovana od strane međunarodne zajednice zbog zatvaranja brojnih nevladinih organizacija, a Putinova pohvala organizacije Memorijal je bila pomešana sa kritikama.

Putin je ocenio kao pozitivno to što Memorial ukazuje na greške trenutne vlasti, ali je rekao da smatra da takva organizacija ne bi trebalo da bude katalizator pritisaka jedne vlade na drugu radi ostvarivanja spoljnopolitičkih ciljeva. On je dodao da Memorial pripada zvaničnom savezu nevladinih organizacija koje savetuju vladu. Osvrćući se na predstojeće martovske predsedničke izbore u Rusiji, francuski predsednik Sarkozi pozvao je lidera Kremlja da poseti Francusku tokom njegove prve inostrane posete posle napuštanja položaja ruskog predsednika.

XS
SM
MD
LG