Linkovi

Štajnmajer i Roćen za rešenje kosovskog statusa u procesu pod okriljem Trojke


Ministri inostranih poslova Nemačke i Crne Gore Frank-Valter Štajnmajer i Milan Roćen pozvali su nakon sastanka u Berlinu Srbe i Albance da pokažu spremnost na pregovore i omoguće postizanje rešenja u okviru procesa pod okriljem Trojke, medjunarodne Kontakt grupe za Kosovo.

Crnogorski šef diplomatije danas je boravio u prvoj poseti Berlinu od kada je Crna Gora postala nezavisna država.

Kosovo je bilo jedna od ključnih tema susreta, kako je posle razgovora novinarima saopštio Štajnmajer. Naglasio je da Nemačka „želi i svim silama nastoji“ da se zadovoljavajuće rešenje za budući status Kosova postigne u okviru pregovaračkog procesa pod okriljem “trojke”. Istovremeno je naveo da je „trenutna situacija takva da daje mogućnosti za različite scenarije“.

Nemački šef diplomatije danas nije na do sada uobičajen izričit način odgovorio na pitanje da li nemačka vlada i dalje smatra da je odluka Saveta bezbednosti UN neophodan uslov za misiju EU na Kosovu. Rekao je da se “radi na tome da se pronadju alternative ukoliko budu potrebne“ i dodao da će se onda „u tom okviru rešavati i pravna pitanja“.

Dosadašnji nemački stav, koji su u više navrata ponovili ne samo Štajnmajer, već i savezna kancelarka Angela Merkel i ministar odbrane Franc Jozef Jung, glasio je da bez odluke UN nije moguć nastavak medjunarodnog angažmana na Kosovu, dakle ni misija EU.

U nemačkim medijima već su pre nekoliko sedmica započele špekulacije o tome da se u zapadnoevropskim prestonicama radi na pravljenju “rezervnog plana“ i da pravnici pokušavaju da pronadju formulu za rešenje za slučaj da Srbi i Albanci pod okriljem “trojke” ne postignu sporazum. Navodno je namera da se rezolucija UN 1244 o Kosovu tako interpretira da se omogući parlamentu u Prištini da proglasi nezavisnost i drugim zemljama da priznaju tu deklaraciju.

Ministar Štajnmajer je danas najavio i da će naredne sedmice na sastanku šefova diplomatija EU biti potpisan sporazum o stabilizacijii pridruživanju sa Crnom Gorom. Roćen je, zahvaljujući se Nemačkoj na dosadašnjoj podršci i izražavajući zadovoljstvo što je “Crna Gora prepoznata kao uspešna evropska priča na Balkanu”, rekao da Podgorica očekuje da će joj Berlin pružiti podršku i kada je reč o članstvu u EU koje namerava zvanično da zatraži u prvoj polovini 2008. godine.

Ministar inostranih poslova Crne Gore najavio je danas u Berlinu, posle susreta sa nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom (Frank-Walter Steinmeier) da je otpočeo postupak za otvaranje ambasade Crne Gore u Berlinu. Pored toga, u toku je i postupak za otvaranje generalnog konzulata Crne Gore u Frankfurtu na Majni.

XS
SM
MD
LG