Linkovi

Novi crnogorski ustav biće usvojen u parlamentu dvotrećinskom većinom


Novi crnogorski ustav biće usvojen u parlamentu dvotrećinskom većinom, dogovorili su večeras predstavnici vladajuće koalicije i dijela opozicije.

Dvotrećinska većina obezbijeđena je podrškom Pokreta za promjene, Albanske alternative i Bošnjačke stranke. Ostale opozicione partije odustale su juče od nastavka razgovora, nezadovoljne rješenjima u najvišem pravnom aktu, koje je ponudila vladajuća koalicija.

Vladajuća koalicija i PzP, BS i AA dogovorili su i da se sjutra pripreme zajednički amandmani na Predlog ustava, a sjednica na kojoj će se raspravljati o najvišem pravnom aktu počeće 15. oktobra.

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Svetozar Marović kazao je da je dogovoreno i da se prijevremeni parlamentarni izbori održe do kraja 2009. godine.

Po njegovim riječima, dogovoreno je da preambula ustava odražava građanski karakter Crne Gore, ali će biti pobrojani i narodi u Crnoj Gori.

On je kazao da je pitanje državljanstva riješeno na način što će svi državljani Crne Gore koji su 3. juna 2006. godine imali to državljanstvo moći da ga zadrže nezavisno od toga da li su u međuvremenu stekli neko drugo.

“Oni koji su u međuvremenu stekli neko drugo zadržaće to pravo do potpisivanja bilateralnog sporazuma sa zemljom o čijem se državljanstvu radi, odnosno najduže godinu od usvajanja ustava”, naveo je Marović.

On je rekao da će službeni jezik biti crnogorski, a da će u službenoj upotrebi biti i srpski, bosanski, albanski i hrvatski.

Marović je kazao da je, kada je u pitanju ustavno definisanje položaja crkvi, zadržana formulacija da su vjerske zajednice ravnopravne i slobodne u ostvarivanju svojih prava i odvojene od države.

“To je jedna formulacija bez spominjanja bilo koga posebno ili bilo koje vjeroispovijesti”, istakao je Marović.

On je ocijenio da su pregovori o ustavu pokazali da u Crnoj Gori, i u vlasti i u opoziciji, postoji dovoljno zrelosti da se shvati da je Crna Gora iznad svih i da zaslužuje demokratski i građanski ustav.

Predsjednik PzP Nebojša Medojević kazao je da će sjutra biti zatražena i saglasnost od Evropske unije (EU) o načinu izbora Sudskog savjeta.

“Obratićemo se zajedničkim pismom u kome ćemo od EU tražiti saglasnost da se Sudski savjet bira dvotrećinskom većinom u parlamentu. Očekujemo podršku i time bi sve stvari bile dogovorene i mogli bi reči da su pregovori uspješno okončani”, rekao je Medojević.

XS
SM
MD
LG