Linkovi

Francuski predsednik Nikola Sarkozi poziva na jače sankcije Iranu


Francuski predsednik Nikola Sarkozi pozvao je na usvajanje "oštrijih sankcija" protiv Irana, u intervjuu za dnevni list "Rosijskaja gazeta".

Nasuprot Francuskoj, Rusija ne želi da, pre izveštaja inspektora UN, odobri novi paket sankcija Saveta bezbednosti UN kojim bi se Teheran primorao da odustane od svog nuklearnog programa.

"Izmedju rezignacije i rata, dve reči koje ne spadaju u moj rečnik, postoji odgovoran stav: jačanje sankcija kako bi se Iran prizvao pameti, ali i otvorenost dijalogu ako Iran izabere da poštuje svoje obaveze", rekao je Sarkozi koji danas stiže u dvodnevnu zvaničnu posetu Moskvi.

Francuski predsednik je rekao da su dosadašnje sankcije nagnale iranske vlasti na veću transparentnost, što znači, kako je ocenio, "da teraju vlasti na razmišljanje".

"Neću popustiti u tako važnom predmetu", rekao je još Sarkozi misleći na iranski nuklearni program.

Sarkozi će se tokom posete Moskvi susresti sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

"Očekujem od Rusije značajan i pozitivan doprinos u rešavanju izazova našeg doba", kazao je francuski predsednik i dodao da "svet može mnogo da dobije od jače i sistematskije saradnje Evrope i Rusije, posebno u oblasti odbrane i bezbednosti".

Sarkozi bi sa Putinom trebalo da razgovara i o energetici i nastojanjima Rusije da postane članica Svetske trgovinske organizacije, a jedna od tema bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude i Kosovo.

XS
SM
MD
LG