Linkovi

Turska izdala uputstva za moguću vojnu operaciju na Kurde u Iraku


Turska je saopštila da je izdala uputstva za moguću vojnu operaciju koja bi podrazumevala ulazak turskih vojnika na iračku teritoriju kako bi pohvatali kurdske separatističke pobunjenike.

"Nadležne institucije su dobile neophodna uputstva i naredbe, koje se tiču svih vidova pravnih, ekonomskih i političkih priprema, kako bi se okončalo postojanje ove terorističke organizacije u susednom Iraku" saopšteno je sa sastanka posvećenog pitanjima bezbednosti, kojim je predsedavao premijer Tajip Erdogan.

U saopštenju je naglašeno da akcija "uključuje i moguću operaciju ulaska na teritoriju Iraka, ako bude neophodno".

Kurdski separatisti su u poslednja dva dana ubili 15 turskih vojnika u odvojenim napadima, a ogorčenost turskih vlasti izaziva to što pobunjenici posle napada utočište nalaze u susednom Iraku.

Vojska je saopštila da je u nedelju zasula granatama oblast uz granicu sa Irakom, kako bi sprečila pobunjenike da pobegnu preko granice.

Turska vrši pritisak na Irak i Ujedinjene Nacije da u severnom Iraku preduzmu energične mere protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana, koji se bore za stvaranje nezavisne kurdske države, ali razmatra i prekograničnu vojnu akciju u cilju iskorenjivanja pobunjeničkih snaga.

XS
SM
MD
LG