Linkovi

Vašington: Ko je pustio video snimak terorističkog vodje Osame bin Ladena?


Bela kuća je saopštila da je zabrinuta što je prisluškivanje komunikacija organizacije Al-kaide od strane jedne privatne obaveštajne firme, procurilo u javnost. Izveštač Glasa Amerike iz Bele kuće, Skot Sterns, javlja da je šef firme izjavio da je to otkriće upropastilo dugotrajnu obaveštajnu operaciju.

Privatna firma «SITE Intelligence Group» je prošlog meseca obavestila Belu kuću da je pribavila novi video snimak terorističkog vođe Osame bin Ladena. Firma je ponudila snimak američkim zvaničnicima pod uslovom da oni to ne obelodane sve dok ga Al-kaida ne objavi, štiteći time izvore i način na koji je snimak pribavljen. Međutim, u roku od nekoliko sati, snimak je emitovan u celom svetu, čime su potpuno uništeni kanali, za čije su uspostavljanje – kako kaže osnivačica firme Rita Kac – bile potrebne godine, a koji su sada beskorisni i bezvredni. Zvaničnici Bele kuće, koji se ponose čuvanjem tajni, odmah su rekli da snimak nije procurio preko njih. Portparolka Bele kuće, Dejna Perino, izjavila je da je ponuda privatne bezbednosne firme odmah prosleđena Nacionalnom centru za kontraterorizam, koji deluje u okviru Nacionalne obaveštajne agencije. Na pitanje da li sugeriše da je stvar procurila iz američke obaveštajne službe, a ne iz Bele kuće, Dejna Perino je odgovorila da samo objašnjava šta se dogodilo kada je Bela kuća dobila ponudu «Sajta». Naredna pitanja, kako je dodala, o problemima u toku obrade, treba postaviti zvaničnicima obaveštajne službe. Dejna Perino je rekla da je administracija predsednika Buša zabrinuta zbog curenja vesti, jer bi ono moglo da oteža pribavljanje obaveštajnih podataka u budućnosti i obeshrabri građane da dele informacije sa vlastima, ako ne veruju da će te informacije biti zaštićene.

«U pogledu Amerikanaca koji nas snabdevaju informacijama, bez obzira da li je to privatni građanin ili privatna firma ili bilo ko u Americi ko može da snabde vladu informacijama, veoma ozbiljno smatramo da bi oni trebalo: pre svega, da se osećaju sigurno da će njihovi izvori, kada nam daju informaciju, biti zaštićeni i da ćemo mi delovati u skladu sa tim prema potrebi. Cenimo ono što su uradili, ali je to što je informacija procurila izazvalo zabrinutost.»

«Sajt» je jedna od mnogih privatnih obaveštajnih firmi sa nizom klijenata od medijskih do vojnih i obaveštajnih agencija iz Sjedinjenih Država i inostranstva. Mnoge od tih firmi su usredsređene na Al-kaidu. U obnovljenoj Nacionalnoj strategiji za nacionalnu bezbednost administracije predsednika Buša se navodi da će ta teroristička mreža verovatno nastaviti da razvija sposobnost za napad u Americi na osnovu veće saradnje sa regionalnim terorističkim organizacijama. U toj revidiranoj strategiji se ističe da je Al-kaida najozbiljnija i najveća pretnja zemlji i da će verovatno pojačati napore da uputi operativce u Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG