Linkovi

Pokar: Srbija propustila da uhapsi Ratka Mladića


Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar u ponedeljak, 15. oktobra, obratiće se Generalnoj skupštini UN u Njujorku. Ocene o saradnji Srbije i Crne Gore iz Pokarovog pismenog izveštaja koji je već dostavljen Generalnoj skupštini, iz Haga prenosi Radoša Milutinović.

Italijanski sudija Pokar (Pocar) izvestio je Generalnu skupštinu UN da su vlasti Srbije u proteklih godinu dana propustile da pronadju i uhapse general Ratka Mladića, nasuprot brojnim uveravanjima da će to učiniti.

"Vlasti Srbije ponovo su zakazale u pronalaženju i hapšenju Mladića, uprkos brojnim uveravanjima. Što se tiče Radovana Karadžića, izgleda da niko ne preuzima odgovornost za njegov nestanak sa radarskih ekrana nadležnih službi", ocenio je Pokar u izveštaju Generalnoj skupštini UN, danas objavljenom u Hagu..

Predsednik Tribunala naznačio je da je u periodu od avgusta prošle 2006. do jula ove godine, koji pokriva njegov izveštaj, "saradnja Beograda bila komplikovana" i da je vidno popravljena hapšenjima generala Zdravka Tolimira i Vlastimira Djordjevića u maju i junu, posle formiranja nove Vlade Srbije. Pokar je, medjutim, podvukao da "saradnja nikada nije bila potpuna i stalna".

"Na žalost, nije bilo napretka u vezi sa Mladićem i Karadžićem", naglasio je Pokar.

Kao pozitivne, Pokar je istakao napore šefa Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasima Ljajića u dostavljanju dokumenata sudu, kao i plodonosnu saradnju sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Saradnju vlasti Crne Gore, Pokar je nazvao dobrom, navodeći da su one efikasnost i posvećenost pokazale pri hapšenju generala Djordjevića u Budvi.

XS
SM
MD
LG