Linkovi

Riker u UN pozvao kosovske Srbe da učestvuju na predstojećim izborima


Šef UNMIK-a Joahim Riker pozvao je danas u Njujorku kosovske Srbe da učestvuju na predstojećim izborima na Kosovu. Riker je, posle predstavljanja svog i izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu u Savetu bezbednosti, istakao da je važno da Srbi sa Kosova učestvuju na izborima.

On je pozvao vlasti u Beogradu da, na osnovu rezolucije 1244, ohrabre Srbe sa Kosova da izadju na izbore, i da ih ne pozivaju na bojkot izbora.

Šef UNMIK-a je apelovao na sve strane na Kosovu da pomognu u pregovaračkom procesu kako bi se olakssalo pregovaracckoj "trojci" Kontakt grupe da u tom procesu dodje do dobrog ishoda.

U međuvremenu, premijer Kosova Agim čeku izjavio je u Londonu da će Kosovo unilateralno proglasiti nezavisnost, nekoliko dana po isteku krajnjeg roka za pregovore u decembru, ukoliko međunarodni pregovarači ne uspeju da postignu dogovor o statusu Kosova.

Pregovaračkim tim Prištine razgovarao je danas u Londonu s ministrom inostranih poslova Velike Britanije Dejvidom Milibandom, a na konferencijei za novinare posle toga Čeku je rekao da bi voleli da imaju podršku svih članova Evropske unije, ali da nisu spremni da čekaju da se svi slože oko nezavisnosti Kosova, koja je, kako je naglasio - neizbežna. To mora da se dogodi vrlo brzo posle 10. decembra, i kada to kažem mislim na dane, a ne na nedelje, istakao je Čeku, dok je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu na istoj konferenciji za novinare dodao da Kosovo neće dozvoliti da bude talac beskrajnog mirovnog procesa. Pregovarački timovi Kosova i Srbije trebalo bi da se sastanu u Briselu naredne nedelje.

Dejvid Miliband kaže da se status Kosova mora rešiti

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Dejvid Miliband izjavio je danas u Londonu na sastanku s pregovaračkim timom Prištine da obe strane treba da pristupe predstojećim pregovorima o Kosovu u duhu kompromisa.

"Moramo da rešimo status Kosova. To će biti ključno za stabilnost zapadnog Balkana i zahtevaće vodjstvo i viziju na obe strane", rekao je Miliband, izrazivši zadovoljstvo što je o tome imao priliku da razgovara sa pregovaračkim timom Prištine, saopštilo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Obe strane moraju da pristupe predstojećim pregovorima u duhu kreativnosti, hrabrosti i kompromisa. Oni moraju da održe korak sa partnerima u medjunarodnoj zajednici. Sve strane moraju da se uzdrže od provokativnih reči i aktivnosti", istakao je britanski šef diplomatije.

Miliband je izrazio nadu da će pregovaračka "trojka" Kontakt grupe voditi proces koji će dovesti do dogovora, dodajući da će, ukoliko se to ipak ne dogodi, "Ahtisarijev plan biti najbolji način za napredak".

"U svakom slučaju, trebalo bi da radimo na donošenju statusa što je pre moguće, nakon što 'trojka' iznese svoje zaključke 10. decembra", zaključio je Miliband.

XS
SM
MD
LG