Linkovi

Izrael spreman da u okviru mirovnog sporazuma ustupi delove Jerusalima


Jedan visoki izraelski funkcioner izjavio je da je Izrael spreman da ustupi delove Jerusalima, u okviru mirovnog sporazuma. Medjutim, kako izveštava dopisnik GA iz Jerusalima, Robert Berger, neki članovi izraelske vlade protive se tom planu dok Palestinci kažu da to nije dovoljno.

Zamenik izraelskog premijera Haim Ramon rekao je da će izrelska vlada podržati podelu Jerusalima u okviru mirovnog sporazuma sa Palestincima.

Ramon je rekao izraelskom radiju da bi, prema tom planu, Izrael predao Palestincima mnoge arapske četvrti u istočnom Jerusalimu. To bi bila ključna komponenta izraelsko-palestinske deklaracije, koja bi bila objavljena kasnije ove godine na jednoj medjunarodnoj mirovnoj konferenciji u SAD. Ovaj plan obeležava krupnu promenu u stavu izraelske vlade koja je preotela istočni Jerusalim od Jordana, tokom šestodnevnog rata 1967. Od tada, Izrael je uvek isticao da će Jerusalim zauvek ostati ujedinjeni glavni grad izraelske države.

Ramon je rekao da Izraelu nije potrebno da 170.000 Arapa u Jerusalimu, što je oko trećina stanovništva tog grada, budu gradjani izraelske države. Medjutim tom planu se protive ratoborni elementi u vladi, kao što je ministar Šaul Mofaz.

“Trebalo bi da ojačamo Jerusalim, a ne da ga slabimo,” rekao je Mofaz. Bivši general, Mofaz upozorio je da bi predaja kontrole nad delovima Jerusalima predstavljala veliku bezbednosnu opasnost za jevrejske četvriti u Jerusalimu.”

Palestinski funkcioneri kažu da ova izraelska izjava predstavlja korak u dobrom pravcu, ali da se time ne rešava ključno pitanje: suverenitet starog dela Jerusalima. Palestinci kažu da bi svaki mirovni sporazum morao da bude zasnovani na povlačenju izraelskih snaga na granice iz 1967, što podrazumeva i povlaćenje iz starog dela grada.

Medjutim, Izrael kaže da nikada neće prepustiti jevrejske svetinje, kao što je Brdo hramaova, gde se nalazi i džamija Al Aksa, treće po značaju islamsko svetilište. Stari deo Jerusalima je u središtu verskih aspiracija i napetosti i on ostaje kamen spoticanja na putu ka postizanju mirovnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG