Linkovi

Okupljanje Zapadnog Balkana oko brže i efikasnije integracije u EU


Na trodnevnoj regionalnoj konferenciji pod nazivom "Kroz saradnju ka integraciji", koja je danas počela u Miločeru, Đurovićeva će svojim kolegama iz zemalja regiona predstaviti Nacrt memoranduma o tehničkoj saradnji u procesu evropskih integracija.

Osnovna ideja je da se Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija dogovore o razmjeni korisnih informacija o procesu pridruživanja EU, eksperata za pojedine oblasti i o zajedničkom prevođenju propisa Unije.

”Ovakav vid konferencija potvrda je proaktivnog pristupa regiona procesu stabilizacije i pridruživanja i ideji da zapadni Balkan, jugoistočna Evropa kao i zemlje našeg regiona koje su okružene punopravnim članicama EU, ostvare strateške ciljeve kojim se želi punopravno članstvo u Uniji”, rekla je Đurović.

Specijalni izaslanik Evropske komisije u Crnoj Gori Martin Harvi podržao je regionalnu saradnju u približavanju Evropskoj uniji, ocjenjujući da će pristupanje svake zemlje zavisiti od ispunjenja zahtjeva Unije. Harvi je rekao da brzina pristupanja zavisi od tempa reformi u tim zemljama.

“Postizanje djelotvorne regionalne saradnje i dobrosusjedski odnosi takođe su bitan element stabilizacije i pridruživanja u jugoistočnoj Evropi”, rekao je Harvi.

On je kazao da proces proširenja EU nije trka već da će zemlje podspješiti proces unapređenja i pridruživanja, ojačavajući svoj odnos i razvijajući djelotvornu saradnju sa susjedima.

Ideja Gordane Đurović, koja je ljetos pominjana u kontekstu formiranja takozvane "Zapadnobalkanske grupe" po uzoru na "Višegradsku grupu" za sada nailazi na dobar odjek u Srbiji, BiH, Makedoniji i Albaniji, ali je još neizvjesno da li će je prihvatiti Hrvati koji su najdalje odmakli na putu ka EU.

Ideju o formalizovanju saradnje zemalja regiona Đurovićeva i potpredsjendik Vlade Srbije Božidar Đelić prvi put su razrađivali početkom jula u Podgorici.

Kao uzor u Podgorici i Beogradu imali su u vidu Višegradsku grupu koju su Češko-Slovačka, Mađarska i Poljska 1991. formirale kako bi bliskom saradnjom i razmjenom iskustava prije dospjele do članstva u EU.

XS
SM
MD
LG