Linkovi

Beograd: Konferencija o statusu Kosova samo pod okriljem UN


Brojne reakcije u Beogradu povodom najave člana međunarodne trojke Volfganga Išingera o mogućoj međunarodnoj konferenciji o Kosovu.

Predsednik Boris Tadić izjavio je da je svaka konferencija o budućem statusu Kosova prihvatljiva ukoliko je pod okriljem Saveta bezbednosti UN. Konferencija mora da ima pravni krov Ujedinjenih nacija jer jedino su one mesto na kome može legitimno i zakonito da se odvija pregovarački proces, a modalitete tog procesa određuju Beograd, Priština i međunarodni činioci, rekao je predsednik Srbije.

S druge strane, ministar za Kosovo Slobodan Samardžić tvrdi da su spekulacije o međunarodnoj konferenciji sasvim neosnovane zato što bi to izmestilo ceo proces rešavanja statusa Kosova sa koloseka na kome se sada nalazi. Ujedinjene nacije su okvir koji može, treba i mora da nađe rešenje za Kosovo i na to se u potpunosti oslanja državna politika, rekao je Samardžić i dodao da Beograd ne bi prihvatio nijedan drugi poces koji bi rešavao pitanje Kosova osim onoga koji podrazumevaju UN, Savet bezbednosti i Rezolucija 1244.

I portparol Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević kaže da inicijativa za sazivanje međunarodne konferencije nije nerealna, ali upozorava da je bitno da se pod okriljem Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija okonča pitanje konačnog statusa Kosova, jer je on nadležan da o tome odlučuje u skladu sa međunarodnim pravom.

XS
SM
MD
LG