Linkovi

Stanje američke ekonomije i nije loše kako se pretpostavljalo


Prema nedavnom izveštaju Sekretarijata za rad stanje američko ekonomije nije tako loše kao što se verovalo, pošto je razlika izmedju otvorenih i ukinutih radnih mesta u septembru iznosila 110 hiljada, dok je izveštaj za avgust, koji je pokazivao gubitak od četiri hiljade radnih mesta, revidiran.

Predsednik Buš je izjavio da je zadovoljan najnovijim podacima pošto se ispostavilo da je, pored 110 hiljada radnih mesta u septembru, i u julu i avgustu američka ekonomija dodala ukupno 118 hiljada radnih mesta.

“Sa ovom izmenom, očigledno je da je ekonomija kontinuirano stvarala nova radna mesta u poslednjih 49 meseci. To je do sada najduži takav period bez prekida,” istakao je tim povodom predsednik Buš.

Berzanski indeksi su odmah porasli posle objavljivanja izveštaja. Medjutim, menadžer jednog od hedž fondova, Petrik D’Andželo, upozorava da, uprkos nekim pozitivnim podacima, američka ekonomija još nije prevazišla sve teškoće.

“Mislim da je ono što sada pomaže tržištu - slab dolar. Ljudi koji sada investiraju svesni su da se kriza sa tržištem nekretnina i sub-primarnim hipotekama nastavlja i da će zbog toga centralna banka verovatno opet smanjiti kamatne stope,” kaže D’Andželo, menadžer hedž fonda.

Prvobitni izveštaj o gubitku radnih mesata u avgustu bio je jedan od razloga zbog kojih je Uprava federalnih rezervi prošlog meseca odlučila da smanji osnovnu kamatnu stopu za pola procenta. Najnovjii izveštaj ublažava bojazni da bi ekonomija mogla da udje u recesiju i stoga je manje verovatno da će Uprava ponovo smanjiti kamatne stope. Mada je niži kurs dolara učinio uvoznu robu skupljom, analitičari kažu da je podstakao i otvaranje novih radnih mesta u manjim, kao i u velikim američkim kompanijama, dajući im prednost u nadmetanju sa stranim konkurentima.

Robert Hormats je potpredsednik firme Goldman Saks.

“U ovom trenutku niži kurs dolara pomaže američkoj industriji i pomoći će nam da izbegnemo recesiju,” kaže on.

U najnovijem izveštaju je takodje navedeno da su prosečne nadnice porasle za preko 4 odsto u odnosu na prošlu godinu. Predsedni Buš je pozvao Kongres da ne povećava poreze kako bi omogućio ekonomiji da nastavi da raste.

XS
SM
MD
LG