Linkovi

Proglašeni dobitnici Nobelove nagrade za medicinu


Nobelovu nagradu za medicinu ili fiziologiju podeliće ove godine dva Amerikanca i jedan Britanac, za dostignuća u proučavanju matičnih ćelija kod miševa. Saopštenje o tome objavljeno je u stokholmskom Karolinska institutu.

”Nobelova nagrada 2007. za fiziologiju ili medicinu dodeljena je Mariju Kapekiju, Martinu Evansu i Oliveru Smajtisu zbog njihovih otkrića principa uvođenja specifičnih genetskih modifikacija kod miševa, uz pomoć embrionskih matičnih ćelija.“

Profesor Krister Betholc, sa Karolinska instituta, objavio je dobitnike možda najprestižnije nagrade u oblasti medicine. Mario Kapeki, koji je kao dete u Italiji, tokom Drugog svetskog rata, ostao bez oba roditelja, obreo se u Sjedinjenim Državama, gde je 1967. odbranio doktorat na univerzitetu Harvard. On je sada profesor ljudske genetike i biologije na Univerzitetu države Juta i član američke Nacionalne akademije nauka. Oliver Smajtis je Amerikanac britanskog porekla i profesor patologije i laboratorijske medicine na Univerzitetu države Severna Karolina, u Čapel hilu. Njih dvojica proučavala su procese putem kojih razmena sekvenci DNK, u okviru prirodne selekcije, povećava genetske varijacije u populaciji.

Godine 1986. Kapeki i Smajtis počeli su da sarađuju sa doktorom Martinom Evansom, profesorom na Univerzitetu Kardif, u Velikoj Britaniji i članom Kraljevske akademije nauka, koji je otkrio da embrionske matične ćelije miša mogu da prenose veštački izazvane genetske mutacije. U embrione jedne vrste miševa ubacivane su matične ćelije druge vrste, a zatim su ti embrioni implantirani u veštački oplođene odrasle ženke. Njihovi potomci rađali su nove potomke u kojima su identifikovani veštački ubačeni geni. Prema Mendelovima zakonima, ti geni su tako postali nasledni.

”Ubrizgavanje gena označilo je revoluciju u biomedicini jer nam omogućava proučavanje funkcije gena u normalnoj fiziologiji, u zdravim uslovima, ali i u uslovima kada postoji neko oboljenje. Možda vam se nije dopalo što kažem ”naši geni,“ jer su miševi miševi, a ljudi su ljudi. Ali iako sebe smatramo inteligentnim vrhuncem evolucije, činjenica je da su naši geni približno 95 odsto identični sa genima miša. To znači da proučavajući genetiku miševa možemo da saznamo mnogo o sopstvenoj genetici.“

Kapeki, Smajtis i Evans podeliće sumu od više od milion dolara, dok će zlatne Nobelove medalje primiti iz ruku švedskog kralja Karla 16. Gustafa, ovog decembra u Stokholmu.

XS
SM
MD
LG