Linkovi

Gordon Braun najavljuje da će broj britanskih vojnika u Iraku biti prepolovljen početkom 2008.


Sadašnji broj britanskih vojnika u Iraku biće do prve polovine naredne godine prepolovljen – sa pet na dvije i po hiljade, najavio je premijer Gordon Brown.

Odgovornost za bezbjednost na jugu Iraka od britanskih snaga preuzeće u naredna dva mjeseca iračke vladine snage, kazao je Braun.

Dodao je da će se misija jednom broju britanskih vojnika promijeniti i da će umjesto učešća u borbenim operacijama, oni obučavati i pružati podršku iračkim vojnicima i policajcima.

Braun je u obraćanju parlamentu još kazao kako će iračkim prevodiocima i radnicima koji su godinu ili više pomagali britanskim trupama biti dodijeljena finansijska pomoć da bi se, ako žele, preselili u druge krajeve, drugu državu u regiji ili, u određenim slučajevima, u Britaniju.

Braun je novinarima u Londonu rekao i da u sporu u veyi sa nuklearnim programom Irana sve opcije ostaju na stolu. On kaže da vrlo ozbiljno gleda na namjeru Teherana da izgradi svoje nuklearne kapacitete.

Britanski premijer takođe smatra da se kriza sa Iranom može riješiti diplomatski, uključujući i uvođenje dodatnih sankcija Teheranu.

U nasilju u Iraku najmanje 20 mrtvih

Irački funkcioneri kažu da je u eksplozijama automobila i kamiona bombi u Bagdadu i područjima severno od prestonice, poginulo više od 20 ljudi. Najsmrtonosniji napad dogodio se kraj grada Samare, 95 kilometara severno od Bagdada.

Bombaš samoubica ubio je najmanje 13 ljudi, kada je ispred jedne policijske stanice detonirao kamion natovaren eksplozivom.

Drugi vozač samoubica napao je jedan policijski kontrolni punkt kraj Tikrita, ubivši najmanje troje i ranivši desetoro ljudi. U Bagdadu, šestoro ljudi je poginulo u eksplozijama automobila bombi kraj jedne pijace i kraj poljske ambasade.

U okviru drugog razvoja događaja, američke oružane snage saopštile su da su koalicioni vojnici, u jednoj današnjoj akciji u istočnom Bagdadu, ubili petoricu i uhapsili trojicu ekstremista.

XS
SM
MD
LG