Linkovi

Zbog krijumčarenja i terorizma pooštrena bezbednost na američkoj granici


Američka granica sa Kanadom, dugačka 6.400 kilometara - od Atlanskog okeana do Pacifika, važi za najdužu nebranjenu medjunarodnu granicu. Na južnoj granici SAD prema Meksiku postoji ograda od više stotina kilometara, a planira se i njeno produženje. Medjutim, malo šta obeležava neke delove američke granice sa Kanadom.

Mala ograda je sve što deli američki grad Blejn, u državi Vašington, od autoputa u Kanadi. Funcioneri duž severne granice pokušavaju da izbalansiraju potrebu za zaštitom sa potrebom za ubrzanje prekograničnog prometa. Zabrinutost oko terorizma dovela je do pojačanja bezbednosti na graničnom prelazu, gde oni koji prelaze granicu moraju da se fotografišu i da odgovore na postavljena pitanja. Agenti carinske i pogranične službe proveravaju vozače, putnike i teret. Oni tragaju za švercovanom ili neprijavljenom robom i ljudima, uključujući teroriste koji bi pokušali da udju u zemlju ilegalno. Agent Leri Nikols kaže da je taj proces spoj veštine i nauke.

”Naučno gledano, imamo bolju tehnologiju nego pre nekoliko godina. Kada se radi o veštini - imamo službenike koji imaju dobru intuiciju i obučeni su da otkriju prevaru i sumnjive odgovore.“

Nova tehnologija takodje pomaže da se obezbedi granica. U ovoj oblasti u blizini Sijetla, mreže kamera, detektori kretanja i sistemi kompjuterskih monitora pomažu agentima da prate granicu. Službenici prate video snimke i šalju agente tamo gde su oni potrebni. Odri Blok živi nekoliko metara od granice gde je situacija sada mirna. Ona kaže da je pre poboljšanja bezbednosti ova oblast bila popularna medju kanadskim preprodavcima droga.

”Mi bismo tokom dana, radili u bašti, a automobili bi projurili i zaustavili se pre granice. Šverceri bi tamo ostavili drogu i otišli. Tada smo bili svesni da smo na granici. Ali, sada kada je pogranična patrola tako aktivna i kamere postavljene duž granice, osećamo se vrlo bezbedno.“

Bezbednost je pooštrena i u luci u Sijetlu, mada kritičari kažu da je američka trgovinska infrastruktura i dalje ranjiva - od luka do autoputeva i železničkih pruga. Funkcioneri na granici kažu da nastoje da uspostave ravnotežu - pružajući bezbednost i istovremeno održavajući granicu sa Kanadom otvorenom.

XS
SM
MD
LG