Linkovi

Ankete: Dobre vesti za predsedničke kandidate Klinton i Đulijanija


Prema nedavnoj anketi mreže ABC i lista Vašington Post, senator Hilari Klinton vodi medju demokratama ispred senatora Baraka Obame sa 53 prema 20 odsto, dok je bivši senator Džon Edvards treći sa 13 odsto podrške Te brojke ukazuju da je podrška Hilari Klinton postojano rasla proteklih meseci što navodi neke vodeće demokrate da zaključe da će ona verovatno biti kandidat stranke na predsedničkim izborima sledeće godine. Senatorka Klinton obećava promene u američkoj spoljnoj politici ukoliko bude izabrana Ona je nedavno ponovila to obećanje prilikom predizbornog nastupa u Ajovi.

«Neću čekati na inauguraciju. Dan pošto budem izabrana pozvaću istaknute Amerikance iz obe stranke da krenu širom sveta sa porukom – 'dani kaubojske diplomatije su iza nas. Amerika se vraća'.»

Mada senatorka Klinton ima veliku prednost medju demokratama ipak je očekuju naporna odmeravanja snaga na primarnim izborima sa suparnicima Barakom Obamom i Džonom Edvardsom u državama poput Ajove i Nju Hempšira. Eksperti takodje ukazuju da rana ispitivanja javnog mnjenja ponekad mogu da navedu na pogrešne zaključke o popularnosti kandidata. Na primer, demokrata Džon Keri je daleko zaostajao za drugim kandidatima pre nego što je pobedio u Ajovi i nju Hempširu što je utrlo put za njegovu nominaciju na izborima 2004. godine. U ovom predizbornom ciklusu, popularnost Hilari Klinton je i faktor u trci unutar Republikanske stranke. Prema istoj anketi, mreže ABC i Vašington Posta bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Djulijani vodi sa 34 odsto podrške ispred bivšeg senatora Freda Tompsona iz Tenesija, sa 17 odsto, senatora iz Arizone Džona Mekejna sa 12 odsto i bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija sa 11 odsto. Djulijani se slaže da bi republikanci trebalo da ga izaberu za predsedničkog kandidata stranke zato što ima najbolje izglede da porazi Hilari Klinton.

«Ja sam najkompetitivniji u odnosu na Hilari Klinton sa velikom prednošću. Mogu da je pobedim u nekim demokratskim državama. Niko drugi to ne može da postigne.»

Medjutim, prema istoj anketi mreže ABC i Vašington Posta, senatorka Klinton vodi ispred Djulijanija sa 51 prema 43 odsto podrške. Mada Djulijani vodi medju republikancima, prema nacionalnim anketama, bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni ima veliko vodjstvo u Ajovi, a izjednačen je sa njim u Nju Hempširu. Rane pobede u tim državama dale bi manje poznatom Romniju veliki podsticaj u trci za predsedničku nominaciju stranke. Djulijani je nedavno bio kritikovan od strane verskih konzervativaca u Republikanskoj stranci koji dovode u pitanje njegovu predanost konzervativnim gledištima o abortusu, brakovima homoseksualaca i kontroli oružja. Medjutim, analitičar Džon Fortije, iz Instituta «Amerikan Enterprajz» kaže da reputacija snažnog lidera koju je Djulijani stekao posle terorističkih napada 2001. za sada otklanja sve sumnje konzervativaca.

«Mislim da je Djulijani zbog toga favorit. Suprotno očekivanjma, on je bio u stanju da zadrži vodjstvo medju republikancima u nacionalnim anketama uprkos otvorenoj podršci pravu na abortus i drugim razlikama u gledištima o socijalnim pitanjima u odnosu na većinu republikanaca.»

Predsednički pretendenti iz obe stranke intenziviraće svoje kampanje i oglašavanje u narednim nedeljama i mesecima uoči prvih primarnih izbora u Ajovi i Nju Hempširu početkom sledeće godine.

XS
SM
MD
LG