Linkovi

Nasilje u Burmi izazvalo negativne reakcije međunarodne zajednice


Zapadne sile neprekidno osuđuju državnu represiju, koja je u Burmi prisutna već duže vreme, dok se susedne zemlje uzdržavaju od javnog kritikovanja burmanskih vojnih generala. Od kada je osnovana pre 40 godina, Asocijacija zemalja jugoistčne Azije – ASEAN imala je osnovno načelo da članica asocijacije nikada ne sme javno da kritikuje vladu druge članice. Oni su takođe smatrali da bi konstruktivni angažman bio bolji način da se pozitivno utiče na burmansku vlast od sankcija koje su zapadne sile stalno zagovarale. Ali, u svetlu nedavnih događaja u Burmi, zemlje ASEAN-a izjavile su da su bile ‘zaprepašćene’ upotrebom oružja protiv demonstranata i izrazile ‘gnušanje’ zbog postupaka burmanskih vlasti.

Majkl Grin, bivši direktor odseka za Aziju u Savetu za nacionalnu bezbednost, kaže da ovaj neočekivani preokret u stavovima pokazuje koliko su se stvari promenile u poslednjih 10 godina, kada se Burma pridružila toj asocijaciji.

«Pre 10, 15 godina zemljama Jugoistočne Azije uglavnom su upravljali autoritarni vladari pod parolom da je azijska kultura drugačija te da je nemoguće primeniti demokratiju.»

Ipak, Grin primećuje da su, iako je reakcija ASEAN-a oštra, kritike pojedinih vlada u regionu daleko blaže. Neki analitičari smatraju da bi Kina, kao zemlja koja pruža najveću pomoć Burmi, trebalo da iskoristi svoj uticaj i podstakne vlast na demokratske promene. Derek Mičel, bivši specijalni pomoćnik za pitanja Azije u Pentagonu, smatra da Peking nije u poziciji da osuđuje događaje u Burmi s obzirom da su kineske vlasti slično reagovale na studentskim demonstracijama 1989.

«Kako će Kina javno da osudi burmanski režim koji otvara vatru na građane koji žele političke promene, kad je to nešto u čemu Kina ima dosta iskustva? Oni ne žele mešanje svetskih sila u unutrašnje stvari neke države jer bi se to onda odnosilo i na njih.»

Pored toga, Kina i Indija su najveći izvoznici oružja u Burmu. A, najveći uvoznik burmanskog prirodnog gasa je Tajland koji time obezbeđuje skoro 20 odsto svoje električne energije. Indija pokušava da dođe do dela burmanske nafte i zaliha prirodnog gasa. Rusija planira da obezbedi Burmi tehnologiju za nuklearne reaktore, što je, kako smatraju analitičari, zabrinjavajuća činjenica. Rusija i Kina su u januaru ove godine stavile veto na rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom je Burma kritikovana. Mičel kaže da se burmanske vlasti ne obaziru na pokušaje međunarodne zajednice da ih diplomatskim putem ubede da siđu sa vlasti jer se generali plaše da bi u tom slučaju odgovarali pred sudom za ratne zločine.

«Videli su da se to dogodilo više puta i odlučni su u svom stavu da ne dozvole da krenu tim putem. Veliki deo njihove zabrinutosti i paranoje potiče od toga što ne mogu da budu sigurni da neće dobiti metak u glavu kada više ne budu na vlasti.»

Borci za ljudska prava pozivaju vlade svih zemalja da zaprete bojkotom Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine i da time nateraju Kinu da izvrši pritisak na Burmu. Ni jedna vlada se za sada nije odazvala njihovom pozivu.

XS
SM
MD
LG