Linkovi

Hag: Pet suđenja za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije


Završnim rečima optužbe i odbrane, pred Haškim tribunalom će sledeće sedmice biti okončano sudjenje penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske Dragomiru Miloševiću, optuženom za zločine nad civilima u Sarajevu 1994-95. Narednih dana, u Hagu će biti nastavljena i četiri sudjenja optuženima za ratne zločine u BiH i na Kosovu.

Na sudjenju generalu Miloševiću, sudsko veće Patrika Robinsona saslušaće završne reči tužilaca i branilaca u utorak i sredu, 9. i 10. oktobra. Sudjenje je počelo 11. januara ove godine, a tužilaštvo je izvodjenje dokaza okončalo u maju. General Milošević optužen je za ubistva, nehumano postupanje i terorisanje civila u Sarajevu tokom sistematskih snajperskih i artiljerijskih napada sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske kojim je on zapovedao.

Iduće nedelje, u Hagu će se odvijati i sudjenje bivšem vodji OVK Ramušu Haradinaju i dvojici saoptuženih za zločine nad Srbima, Albancima i Romima u okolini Dečana 1998. Posle jednonedeljne pauze, tužioci Haškog tribunala nastaviće da izvode dokaze protiv sedmorice oficira VRS optuženih za genocid i druge zločine u Srebrenici 1995. Nove svedoke optužbe sudije će saslušati i na procesima bivšem komandantu Armije BiH Rasimu Deliću, optuženom za zločine mudžahedina nad srpskim i hrvatskim zarobljenicima i civilima, te šestorici vodja bosanskih Hrvata kojima se na teret stavljaju zlodela nad Muslimanima.

XS
SM
MD
LG