Linkovi

Ren: Turska da usvoji zakone slobode verskog opredelenja i slobode govora


Turska mora da usvoji zakone koji će garantovati slobodu verskog opredeljenja i slobodu govora, a sudsko gonjenje pisaca koji kritikuju turski identitet je neprihvatljivo, rekao je evropski komesar za proširenje Oli Ren. On je posebno kritikovao zakonske odredbe da može suditi piscima optuženim da su "povredili turski identitet".

"To je ljudsko i moralno pitanje. Neprihvatljivo je da piscima kao što je Orhan Pamuk ili književnica Elf Šafak bude suđeno”, rekao je Ren za tursku televiziju.

Pamuk, turski nobelovac, našao se prošle godine na sudu, jer je za jedan švedski list izjavio da je za vreme Prvog svetskog rata u Turskoj ubijeno milion Jermena, a da je tokom poslednjih decenija u toj zemlji nastradalo oko 30.000 Kurda. Zatim je slučaj protiv njega obustavljen. Ren je rekao i da namere turske vladajuće partije da izmeni ustav ne bi trebalo da mimoiđu reforme u širenju sloboda govora i verskog opredeljenja.

"Izmene ustava mogle bi da budu metod za širenje osnovnih prava i sloboda. Ali, pripreme za njihovo sprovođenje ne bi trebalo da odgode ostvarenje slobode govora i verskog opredeljenja", rekao je Ren.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da će novi ustav proširiti lična prava i slobode.

XS
SM
MD
LG