Linkovi

Izrael spreman za nastavak direktnih mirovnih razgovora sa Palestincima


Izraelski premijer Ehud Olmert rekao je svom kabinetu da je cilj medjunarodne mirovne konferencije u Sjedinjenim Državama, pokretanje direktnih pregovora sa Palestincima.

Olmert je rekao da bi ti razgovori mogli da vode okončanju Bliskoistočnog konflikta, stvaranjem dve države - Izraela i Palestine.

To bi bili prvi zvanični mirovni razgovori u više od 6 godina, kada su prekinuti talasom nasilja. Izraelski premijer je opisao umerenog palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, koga podržava zapad, kao partnera za razgovore o miru. On je istakao da Izrael mora da nastavi saradnju sa palestinskim umerenim snagama, nakon što je islamistička ekstremistička grupa Hamas preuzela kontrolu nad Pojasom Gaze u junu. Hamas je proterao snage Fataha predvodjene predsednikom Abasom, koje sada kontrolišu vlast na Zapadnoj obali.

Olmert je istakao da bi pregovori trebalo da budu bazirani na medjunarodnom mirovnom planu «Mapa mira». Taj plan poziva traži od Palestinaca da razoružaju ekstremističke grupe, a od Izraela da prekine izgradnju naselja na okupiranim teritorijama. Medjutim, ni jedna strana još nije ispoštovala svoje obaveze.

I dok je premijer Olmert razmatrao mirovni proces na sednici vlade, Palestinci iz Gaze ispalili su iz ruski projektil Kaćušu na izraelsku teritoriju, dokazujući da su ekstremisti unapredili svoje oružane sposobnosti. Projektili kaćuše imaju veći domet od raketa palestinske izrade i mogu da pogode izraelski grad Aškelon. Izraelska vojska tvrdi da su Palestinci prokrijumčarili tone oružja u Gazu iz Egipta od kako se Izrael povukao sa te teritorije pre dve godine. Izraelski opozicioni lideri izjavili su da raketni napad predstavlja upozorenje premijeru Olmertu da sa Abasom ne razmenjuje «zemlju za mir». Oni smatraju da će, ukoliko Olmert sprovede svoj plan i da se odrekne većeg dela Zapadne obale, Jerusalim i Tel Aviv biti ugroženi – jer će biti u dometu palestinskih raketa.

XS
SM
MD
LG