Linkovi

Pokar optužuje Hrvatsku za pritisak zbog presude "vukovarskoj trojci"


Hrvatski mediji danas su prenijeli vijest da je predsjednik Haškog suda Fausto Pokar uputio pismo UN-u nezadovoljan reakcijama zvaničnog Zageba na presudu Vukovarskoj trojci.

Pismo predsjednika Haškog suda Fausta Pokara u kojem se žali Ujedinjenim nacijama da Hrvatska diplomatskim putem želi utjecati na nezavisnost Haaskog suda u kabinetu predsjednika Mesića nisu željeli komentarisati. Samo je rečeno da pismo nije zvanično stiglo u kabinet predsjednika i da ga zato ne mogu komentarisati. Istovremeno, porparol hrvatske vlade Vlatko Maček je rekao da prema onome što je pročitao u novinama Hrvatska u tom predmetu postupa u skladu sa svim međunarodnim pravilima i standardima.

Inače, vijest o Pokarovom pismu UN-u objavio je zagrebački dnevnik Jutarnji list pozivajući se na portparola haškog suda Liama Mcdowela, a u pismu, kako prenosi ovaj list, Pokar optužuje Hrvatsku za pritisak putem oštrih reakcija na presudu tzv.vukovarskoj trojci Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću.

U ovdašnjim medijskim komentarima uglavnom se ističe da Pokar svojim pismom želi da zaštiti dignitet suda i odgovori na Sanaderove izjave i aktivnosti, te se smatra da se Pokarov prigovor Hrvatskoj odnosi na politizaciju još nezavršenog postupka budući da je haško tužilaštvo uložilo žalbu na presudu Vukovarskoj trojici.

XS
SM
MD
LG