Linkovi

Rak, bolest koja pogadja mnoge ljude lično ili nekoga koga poznaju


Kada je rano otkriven, pacijenti mogu da nastave sa produktivnim životom. Studija koju je sproveo državni univerzitet Ohaja pratila je pacijente sa leukemijom ili limfomom kako bi se ustanovilo koliko rano mogu da se vrate na posao posle hemoterapije. Prenosimo priču i o nekim preživelim pacijentima od raka dojke koji su se vratili na svoje rano mesto.

Procenjeno je da žene koje su podvrgnute hirurškoj operaciji raka dojka u Sjedinjenim Državama odsustvuju sa posla oko 6 nedelja tokom tretmana. Ipak, Kara Stajn nastavila je da radi tokom 16 sedmica hemoterapije i pet sedmica radijacije. Ona kaže da su se njene kolege prilagodjavale kako se njen fizički izgled menjao.

«Prošli su kroz taj početni šok da me vide bez kose. To nas je na neki način sve opustilo,» kaže ona.

Vendi Skiner kaže da se povratak na posao pokazao pozitivnim.

«Jedna stvar koju nisam želela da uradim je da sedim kod kuće i razmišljam o situaciji u kojoj sam. Želela sam da održim svoj um u dobrom stanju. Želela sam da ostanem aktivna».

Ipak, pacijenti kao što je Beti Skal kažu da svakodnevno pojavljivanje na poslu zahteva odlučnost.

«Niste u punoj snazi. Na lekovima ste, tako da se pomalo osećate ranjivim,» kaže ona.

Ipak, Vendi Skiner i Kara Stajn kažu da za veliki deo izlečenja potiče i od moralne podrške kolega.

«Pomagali bi kada sam imala težak dan. Bili su tu da mi pruže podršku. To je doprinelo da ceo ovaj period prodje brže i bolje,» kaže Vendi.

«To je svakako pomoglo mom oporavku. Nisam osetila da je moj život bio prekinut ili traumatizovan. Nastavila sam da idem dalje. I mislim da je to pravac kojim sam oduvek želela da idem,» ističe Kara.

Šezdeset odsto pacijenata obolelih od raka, kako se navodi u jednoj studiji, nastavilo je da ide na posao tokom trajanja tretmana. Posle godinu dana, većina onih koji su prestali da rade tokom tretmana, vratila se na posao. Istraživači navode da zaposleni možda nemaju izbor zato što su im potrebni zdravstveno osiguranje i sigurni prihodi. Još jedan faktor je politika poslodavaca. U Sjedinjenim Državama i nekim drugim zemljama, diskriminacija na radnom mestu – protiv zaposlenih koji su podvrgnuti medicinskom tretmanu – smatra se nelegalnom.

XS
SM
MD
LG