Linkovi

Fatmir Sejdiu poziva na mir u jeku strahovanja za budućnost Kosova


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu pozvao je na mir u jeku strahovanja da bi sporo odvijanje nastojanja na diplomatskom rešenju budućnosti pokrajine moglo da podstakne ekstremističko nasilje.

Fatmir Sejdiu pozvao je stanovnike Kosova da istraju u nastojanjima da se uz međunarodno posredovanje nađe rešenje za budućnost te srpske pokrajine. 10. decembra međunarodni izaslanici trebalo bi da podnesu izveštaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, Banu Ki-munu, o rezultatima pregovora. Obraćajući se studentima Američkog univerziteta, u Prištini, Sejdiu je rekao:

”Želim da kažem da moramo da budemo mirni u periodu do decembra. Znam za izveštaje o nedavnim pretnjama, ali mi moramo da mislimo i delujemo pažljivo i pronađemo način da zajednički radimo na dostizanju bolje budućnosti. Pred nama je period pun izazova.“

U sredu, zabranjena i od UNMIK-a proglašena terorističkom, Albanska nacionalna armija pojačala je zategnutost na Kosovu pretnjama da će se boriti protiv Srbije, izrečenim u emisiji vesti na jednom od kosovskih televizijskih kanala. U objavljenom video snimku prikazana je grupa od desetak uniformisanih, naoružanih i maskiranih ljudi, sa oznakama zabranjene Albanske nacionalne armije. Funkcioneri NATO-a na Kosovu odbacili su te pretnje rekavši da će se KFOR suprotstaviti svakoj grupi koja bude pokušala da destabilizuje pokrajinu.

U međuvremenu, direktni pregovori dve strane zakazani su za 14. oktobar u Briselu. Govoreći studentima u Prištini, Sejdiu je rekao da od njih ne očekuje mnogo:

”Ne očekujemo rezultate od tog sastanka, ali ćemo energično iznositi svoje argumente i svoje stavove. Svoje ideje iznosićemo na miroljubiv način, bez ikakvih pretnji.“

Dok se ne nađe rešenje, mir na Kosovu nastaviće da čuva oko 16 hiljada mirovnih vojnika pod komandom NATO-a.

XS
SM
MD
LG