Linkovi

Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah optužio Izrael za ubistva u Libanu


Vođa libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah otpužio je Izrael da vuče region Bliskog istoka u rat i da je kriv za ubistva antisirijskih političara u Libanu, da bi izazvao razdor i sukob između šiitskog pokreta i drugih frakcija u zemlji. U obraćanju svojim pristalicama, povodom Dana Jerusalima, Nasralah je rekao da Izrael ima mrežu agenata koji rade u Libanu i koji su odgovorni za politička ubistva.

Hezbolah predvodi prosirijsku opoziciju vlade u Bejrutu koja uživa podršku Sjedinjenih Američkih Država. Gerilci te šiitske organizacije ratovali su prošlog leta protiv izraelske vojske.

"Izrael krade tuđu zemlju. Ruka koja ubija je izraelska. Izrael ima sigurnog interesa u ubijanju jer je projekat te zemlje podela. Izrael želi da otpor bude uvučen u unutrašnji razdor i borbu kako bi oslabio", kazao je Nasralah.

On je kritikovao arapske zemlje što nisu pomogle Palestincima, izrazivši nadu da će upotrebiti vojnu silu protiv Izraela, a okupaciju palestinske zemlje označio kao "jednu od najvećih svetskih katastrofa".

Osvrćući se na misteriozni izraelski vazdušni napad duboko u sirijskoj teritoriji, 6. septembra, vođa Hezbolaha je rekao da "Izrael govori o miru, ali se priprema za rat" i da je "svrha izraelskog ulaska u Siriju da ugrozi sirijske pozicije pre skupa u novembru". Nasralah je apelovao na Saudijsku Arabiju da bojkotuje međunarodnu mirovnu konferenciju koja će, pod sponzorstvom SAD, biti održana u Anapolisu, u američkoj saveznoj državi Merilend.

"Ne dajte tom skupu arapsku podršku. Arapi govore o miru, a Izrael udara u bubnjeve regionalnog rata", kazao je Nasralah, dodajući da američki predsednik Džordž Buš ima ratni, a ne mirovni plan, kao i u Iraku i Libanu.

Antisirijske grupe u Libanu, koje kontrolišu libansku vladu, optužuju Damask da stoji iza ubistava više antisirijskih političara i javnih ličnostiu protekle dve godine. Poslednje ubistvo dogodilo se 19. septembra, kada je život izgubio poslanik Antoan Ganem u eksploziji automobila bombe, sedmicu pre planiranog izbora libanskog predsednika. Hezbolah je sa saveznicima onemogućio da na sednici parlamenta bude izabran novi šef države, umesto aktuelnog, prosirijskog predsednika Emila Lahuda. Parlament će ponovo pokušati da izabere predsednika 23. oktobra.

XS
SM
MD
LG