Linkovi

Hag ozbiljno zabrinut za zdravlje generala u penziji Zdravka Tolimira


Haški tribunal u petak je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog zdravstvenog stanja generala u penziji Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, koji u sudskom pritvoru u Sheveningenu odbija da uzima lekove. Bivši pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića za obaveštajno-bezbednosne poslove, general Tolimir je optužen za genocid nad srebreničkim Muslimanima u leto 1995. godine.

Sekretar Tribunala Hans Holthaus, u čijoj je nadležnosti položaj optuženih u pritvoru u Sheveningenu, popodne je dopisom obavestio sudsko veće da je Tolimirovo zdravstveno stanje "ozbiljno, krhko i veoma uznemiravajuće". Prema saopštenju suda, otkako je prebačen u Hag 1. juna ove godine, Tolimir odbija da saradjuje sa lekarima i da prihvati terapiju koju su mu prepisali.

"Tolimir je davao različite razloge za odbijanje medicinske nege, od verskih ubedjenja do tvrdnje da je, zapravo, dobrog zdravlja. Uzimajući u obzir Tolimirovo zdravstvano stanje i takav njegov stav, sekretar suda konstatuje da postoji veoma realan i ozbiljan rizik da svakog trenutka dodje do razvoja dogadjaja koji bi bez najave ugrozio život optuženog", naglašava Tribunal.

Tolimirovo zdravlje, prema sekretaru suda, otežava i činjenica da je on odlučio da se brani sam. Sekretar Tribunala Holthaus je od sudskog veća zatražio da stoga razmotri da li je Tolimir u stanju da se brani sam. U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, sredinom juna, Tolimir je izjavio da je lošeg zdravlja, da je preživeo dva moždana udara i da je za kratko vreme smršao više od 20 kilograma.

On se u sudnici tada pojavio znatno mršaviji nego na do tada poznatim fotografijama. Tokom sledećih pojavljivanja pred sudijom, Tolimir je, medjutim, odbijao svaku raspravu o svom zdravlju, za koje je tvrdio da je "odlično". Tribunal je letos zakazao hitnu raspravu o njegovom zdravlju, ali je Tolimir odbio da se pojavi. On je u sudnici nagovestio da neće uzimati lekove, sve dok Tribunal ne ispita okolnosti njegovog hapšenja i ne postavi advokata koga je sam izabrao.

Nasuprot tvrdnjama vlasti Srbije i RS da je uhapšen u okolini Bratunca, on tvrdi da je nezakonito "kidnapovan" u Beogradu i prebačen u RS. Svako pojavljivanje u sudnici, Tolimir je koristio da od Tribunala traži da sprovede istragu o njegovom hapšenju, sugerišući da su mu uskraćena prava koja ima kao gradjanin Srbije. Istovremeno, on je od Tribunala tražio da za njegovog branioca postavi beogradskog advokata Nebojšu Mrkića, što je sudski sekretarijat odbio uz obrazloženje da je Mrkić u potencijalnom sukobu interesa.

XS
SM
MD
LG