Linkovi

Prevremeni predsednički izbori u Republici Srpskoj verovatno 9.decembra


Prevremeni izbori za predsednika Republike Srpske, održaće se najverovatnije 9. decembra, saopštila je u četvrtak Centralna izborna komisija BiH. Predsednik CIK Stjepan Mikić rekao je novinarima da će komisija 10. oktobra razmotriti situaciju nastalu iznenadnom smrću predsednika Republike Srpske Milana Jelića i doneti odluku o raspisivanju prevremenih predsedničkih izbora, u skladu sa Izbornim zakonom BiH. To je saopšteno posle sastanka članova CIK sa predsednikom parlamenta Republike Srpske Igorom Radojičićem i predstavnicima Vlade Republike Srpske, na kojem je razgovarano o popunjavanju predsedničke funkcije posle smrti predsednika Republike Srpske.

"Pošto ulazimo u kraj godine kada nas očekuju mnogobrojni verski i novogodišnji praznici, mi ćemo taj rokovnik prilagoditi da izbore održimo do sredine decembra, najverovatnije 9. decembra", kazao je Mikić.

On je kazao da CIK nije dobio formalan zahtev za utvrdjivanje prestanka mandata dvojici potpredsednika, Adilu Osmanoviću i Davoru Čordašu i dodao da ne želi da prejudicira odluku komisije. Igor Radojičić rekao je da je CIK jedina nadležna da dodeljuje i oduzima mandat. Upitan da li će istovremeno biti raspisani i izbori za potpredsednike Republike Srpske, on je odgovorio da je "preovladjujuće mišljenje da je i potpredsednicima Republike Srpske takodje prestao mandat". Prema njegovim rečima, pravo kandidovanja za predsedanika imaju pripadnici sva tri konstitutivna naroda, tako da se ne mogu organizovati predsednički izbori samo za predsednika srpskog naroda ili nekog drugog naroda.

Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa povodom odluke da funkciju predsednika Republike Srpske privremeno obavlja predsednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić. Predsedavajući bošnjačkog kluba Edin Ramić rekao je novinarima da je neustavna odluka parlamenta Republike Srpske da Radojičić privremeno obavlja funkciju predsednika Republike Srpske.

Kako je objasnio, na taj način je potpredsednicima - predstavnicima bošnjačkog ili hrvatskog naroda - onemogućeno da u kratkom periodu do izbora obavljaju predsedničku funkciju. CIK će 10. oktobra razmotriti zahtev Stranke demokratske akcije koja se usprotivila odluci parlamenta da funkciju predsednika privremeno obavlja Igor Radojičić.

Predsednik hrvatskog kluba delegata u Veću naroda Tomislav Tomljanović izjavio je da je neustavna odluka parlamenta da Radojičić privremeno preuzme funkciju predsednika. On je kazao i da u slučaju novih predsedničkih izbora ne bi trebalo birati potpredsednike Republike Srpske. Prema Ustavu Republike Srpske, predsednik i dvojica potpredsednika moraju biti iz različitih konstitutivnih naroda. Kandidat jednog od naroda koji dobije najviše glasova postaje predsednik, dok kandidati druga dva naroda koji su osvojili najviše glasova postaju potpredsednici.

XS
SM
MD
LG