Linkovi

Volfgang Išinger: Njujorški pregovori srpske i albanske strane bili otvoreniji


Prvi direktan susret srpske i albanske strane u pregovorima o Kosovu u Njujorku je bio "otvoreniji, a atmosfera bolja", rekao je evropski predstavnik u trojki Kontakt grupe Volfgang Išinger. Podnoseći u Briselu izveštaj ambasadorima u Političko-bezbednosnom komitetu Evropske unije, Išinger je rekao da će posrednička trojka sada nastojati da izdejstvuje da "dve strane, Beograd i Priština, kreativnije pridju pregovorima", pošto se 15.oktobra sastanu u Briselu.

Išinger je istakao da sada, posle susreta u Londonu i Njujorku, može biti izvesnog razloga za bolji osećaj kada su u pitanju izgledi pregovora. Na sastanku sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, Išinger se uglavnom oslanjao na saopštenje šefova diplomatija Kontakt grupe od 28. septembra. Išinger je rekao da su stavovi dveu strana praktično ostali nepromenjeni i ukazao na ocenu u saopštenju ministara Kontakt grupe da je Beograd obrazložio svoj predlog "suštinske autonomije" za Kosovo, dok je kosovska albanska strana izložila svoje vidjenje saradnje "dveu nezavisne države".

Trojka je istakla rešenost da u preostalom vremenu istraži sve moguće puteve za kompromis, navedeno je u saopštenju, a u Njujorškoj deklaraciji je, kako je na to ukazao i predstavnik Evropske unije u trojci, navedeno da se mora tragati za rešenjem kroz pregovore, koje će zajamčiti stabilnost regionu. Išinger je na radnom ručku o rešavanju kosovskog pitanja razgovarao i sa ruskim ambasadorom pri Evropskoj uniji Vladimirom Čižovom.

XS
SM
MD
LG