Linkovi

Stručnjaci za bezbednost i saradnju na dvodnevnoj konferenciji u Palermu


Medjunarodni stručnjaci koji su se okupili na Konferenciji o bezbednosti i saradnji na Mediteranu, Bliskom istoku i u Aziji, usredsredili su se na mediteranski dijalog i potrebu za uspehom u Avganistanu.

Stručnjaci za bezbednost i saradnju koji su se okupili na dvodnevnoj konferenciji u Palermu, naglasili su potrebu za postizanjem napretka u mediteranskom dijalogu. Razgovarano je o izraelsko-palestinskom sukobu, situacijama u Lbanu, na Balkanu i Kipru - kao problemima koji zahtevaju hitnu i stalnu pažnju. Profesor Muhamed Nadir Aziza, generalni direktor Mediteranske opservatorije, organizacije koju delimično finansira italijansko Ministarstvo inostranih poslova, rekao je da je region Mediterana, sa ukupno 450 miliona stanovnika, veoma složen, jer ga čine kulturno i politički različite zemlje.

Aziza je naglasio da zemlje i sa severne i sa zapadne strane Mediterana moraju da se ujedine kako bi se suprotstavile izazovima kao što je opasnost od terorizma. On je takodje podržao predlog za formiranje Mediteranske unije, koji je izneo francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Aziza je rekao da ne postoji pravno telo koje bi predstavljalo zemlje Mediterana, podsetivši da postoje Evropa, Magreb, Bliski, Srednji i Daleki istok, ali ne i institucija za Mediteran. Učesnici konferencije, koju su organizovali italijanski Atlantski komitet i Atlantski pakt - organizacije koje se bave bezbednosnim pitanjima u zemljama NATO-a, takodje su se bavili situacijom u Avganistanu i potrebom da tamošnja misija NATO-a bude uspešna. Učesnici su se složili da Talibanu i Al Kaidi ne sme biti dozvoljeno da ožive svoju brutalnu vlast u Avganistanu. Geri Robins, direktor Odeljenja za evropsku bezbednost i politiku u američkom Državnom sekretarijatu, izjavio je da bi to moglo da predstavlja glavnu dugotrajnu opasnost za stanovnike Avganistana, ali i okolnih regiona, za stanovnike Bliskog istoka i zapadna društva uopšte.

«Ako dozvolimo da Avganistan ponovo postane zemlja gubitnik i raj za teroriste, to će ponovo dovesti do izvoza nasilnog ekstremizma i verovatno baciti region u još veći metež», rekao je Robins.

On je naglasio da Avganistanu mora da se pomogne da bi razvio svoju ekonomiju, civilno društvo, vladavinu zakona i iznad svega povećao sposobnost da preuzme sopstvenu odgovornost. Robins je zaključio da primer Avganistana pokazuje da rekonstrukcija i stabilnost zahtevaju zajedničke napore medjunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG