Linkovi

Moderni balet u Sjedinjenim Državama dobio potpuno novu dimenziju


Grupa koreografa počela je da koristi poslednja audio i vizuelna tehnološka dostignuća u performansima, što otvara vrata kreativnijem pristupu plesu. Kerol Hes je koreograf i vizuelni majstor na projektu za moderan ples u Baltimoru. Zajedno sa kolegom Dagom Hembijem, ona kombinuje film, montažu i originalnu muziku i time nudi novi, moderniji pristup baletu.

«To je skoro kao kubistička slika sa mnoštvom razlčitih perspektiva, tj. prikaz iz nekoliko uglova u isto vreme. Mogu da napravim koreografiju koja će gledaocima pružiti mogućnost da u isto vreme gledaju i ples i snimak onoga što se dešava na sceni u tom momentu,» kaže Hes.

Hes je projektovala fotografije urbanog dela Baltimora na platno iza izvođača tokom predstave «Zajednička osa simetrije». To je samo jedan aspekt upotrebe tehnologije. Ponekad izvođači sa scene snimaju svoje kolege kamerom tokom performansa. Koreografi često rade i sa stručnjacima za audio opremu kako bi napravili originalnu muziku. U predstavi «Kvadratni dah», Hembi je sakrio mikrofone ispod stola na sceni čime je dobijen sjajan zvučni efekat.

Projekat za moderan ples u Baltimoru nije jedini koji spaja tehnologiju i ples. Njujorška plesna trupa Trojka Renč, pravi multimedijalne filmove koji se kasnije koriste da bi se pokret oslikao kroz mesto i vreme. Izvođači i koreografi prezentuju svoj rad i na internetu, te su Jutjub i Majspejs začas postali forumi na kojima plesni izvođači mogu da razmenjuju svoja mišljenja. Boris Vilis, profesionalni koreograf dnevno postavlja nove baletske improvizacije na svoj vebsajt.

«Mogu da napravim spot kada god hoću. Mogu da ga režiram, prikažem, napravim. Ne treba mi pozorište, ne trebaju mi finansijeri, ne trebaju mi ni probe. Mogu samo da odem i napravim ga,» objašnjava Vilis.

Medjutim, integracija muzike i tehnologije ima i svoje kritičare.

«Dosta gledalaca se žalilo da ne može da se fokusira i na igru i na pokretne slike u isto vreme, i kažu da obično moraju da se odluče za jedno ili drugo. Ali, ja smatram da se istovremenim emitovanjem igrača dok su na sceni stvara neraskidiva veza između slike i izvođača, jer slika je zapravo izvođač,» kaže Kerol Hes.

Najveći simpatizeri ovakvog tehnološkog modernog baleta su pripadnici tzv. kompjuterske generacije. Hes navodi da je današnja publika konstantno izložena mnoštvu slika i zvukova istovremeno, pa je samim tim i naviknuta da to prati. Sve veći broj univerziteta u SAD uvodi smer tehnološkog plesa. Na nekim fakultetima, ples uključuje tehnologiju video igara kroz program pod nazivom uhvaćeni pokret.

XS
SM
MD
LG