Linkovi

SZO: Depresija pogadja najmanje 120 miliona ljudi širom sveta


Depresija, kombinovana sa uznemirenjem i nedostatkom sna, dovodi i do odsustvovanja sa posla i gubitka prihoda. Medjutim, nova istraživanja ukazuju da čak i telefonski poziv može da bude spasonosan za zaposlene kojima je potreban.

Depresija ima veoma negativan efekat na produktivnost radnika. Zdravstveni stručnjaci procenjuju da to zajednicu košta desetine milijardi dolara godišnje. Sjedinjene Države nisu jedina zemlja koja se suočava sa tim problemom. Medjutim, nova studija, objavljena nedavno u časopisu Američkog medicinskog udruženja pokazala je da su, kada su američke kompanije ponudile programe za praćenje i tretman zaposlenih, rezultati bili pozitivni. Zaposleni su prijavili olakšanje simptoma, više produktivnih sati i manje odlazaka na bolovanje. Doktor Filip Vang iz Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje bio je medju istraživačima koji su pratili zaposlene, u vezi sa depresijom, u 16 kompanija.

«Polovina zaposlenih, kojima je ustanovljena depresija, bili su rasporedjeni na pojačani program protiv depresije koji se sastojao od telefonske podrške osoblja za negu, i opcije telefonske psihoterapije za one koji nisu bili zainteresovani za tradicionalni razgovor sa psihijatrom ili za lekove,» kaže doktor Vang.

Drugoj polovini zaposlenih, u ovoj jednogodišnjoj studiji dat je uobičajeni savet, koji je bio da upotrebe sopstveni tretman. Doktor Vang kaže da su rezultati potvrdili da je čak i sam telefonski kontakt može da ima efekta.

«Grupa kojoj je dat pojačani program protiv depresije imala je 40 odsto više šanse za oporavak od depresije na kraju jednogodišnjeg perioda. Oni su takodje imali 70 odsto više šanse da ostanu na poslu,» ukazuje doktor Vang.

Sudeći prema doktoru Vangu, oni koji su bili u pojačanom programu protiv depresije radili su prosečno dva sata više nedeljno. Kao dodatak, on kaže, dobrobit tih tretmana daleko je premašila finansijske troškove poslodavca.

«Trenutno, poslodavci vide zdravstvene olakšice za svoje zaposlene samo kao troškove i u suštini kao gubitak od kojeg nemaju koristi. Naši rezultati nagoveštavaju da su zdravstvene olakšice mogućnost za investiranje za poslodavce i način da oni poboljšaju svoje finansijsko stanje,» kaže doktor Vang.

Mnogi zaposleni u organizovanom programu nege izjavili su da im se više svidja razgovor sa savetnikom preko telefona nego sastanak licem u lice. Još jedna ušteda za kompanije je, kažu istraživači, kada zaposleni ne moraju da napuštaju radno mesto radi tretmana.

XS
SM
MD
LG