Linkovi

Fratini: Aplikacioni centar instrument kojim se Crna Gora približava EU


Zajednički aplikacioni centar za izdavanje viza državljanima Crne Gore otvoren je danas u ambasadi Slovenije u Podgorici. Centar je svečano otvorio potpredsjednik Evropske komisije i komesar za pravdu, slobodu i bezbjednost Franko Fratini

U Centru će se izdavati vize za crnogorske građane za zemlje Evropske unije koje u Crnoj Gori nemaju svoja predstavništva ili države koje nijesu osposobljene da ih izdaju.

Otvarajući Centar potpredsjednik Evropske komisije i komesar za pravdu, slobodu i bezbjednost Franko Fratini kazao je da će uspjeh Centra biti "nešto od čega će građani Crne Gore imati koristi".

„Ovo je instrument kojim će se Crna Gora približiti EU i krenuti ka njoj“, rekao je on.

Fratini je kazao da će u procesu proširivanja Šengen sporazuma, do Božića, tim aktom biti obuhvaćeno devet novih članica.

On je podsjetio da će od januara naredne godine stupiti na snagu Sporazum o viznim olakšicama.

„Rezultat toga će biti da će građani Crne Gore moći da dobiju vize koje će im omogućiti da se kreću unutar kompletnog okvira Šengen zone, koji će već tada biti proširen“, objasnio je on.

Cijeli projekat, prema njegovim riječima, predstavljaće dobar model i za druge zemlje regiona.

Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen kazao je da je otvaranje ZAC-a veliki iskorak Crne Gore ka Evropi.

"Ovo je veliki dan za Crnu Goru. Ne samo simbolički, već i suštinski, EU otvara vrata za crnogorske građane", rekao je on.

Roćen je objasnio da je otvaranje ZAC-a rezultat nedavno potpisanih sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji.

On je naveo da će Crna Gora, kada za desetak dana bude potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, biti bliže Evropi.

XS
SM
MD
LG