Linkovi

Stručnjaci za bezbednost ističu važnost saradnje u borbi protiv terorizma


Stručnjaci za bezbednost okupili su se na Siciliji, gde se održava dvodnevni samit u organizaciji Italijanskog atlantskog komiteta i Asocijacije atlantskog sporazuma – takozvanih «kišobran organizacija», koje rade na pitanjima bezbednosti u državama članicama NATO-a. Diskusije se fokusiraju na potrebu poboljšanja stabilnosti u regionu Mediterana.

U obraćanju na početku konferencije, zamenik generalnog sekretara NATO-a, Alesando Minuto Rico rekao je da se Severnoatlantska alijansa suočava sa novim bezbednosnim rizicima, i da se njime mora brzo pozabaviti. Mediteranske zemlje kao što su Španija i Italija imale su veliki priliv ilegalnih imigranata, posebno iz Iraka, Avganistana i Zapadne Afrike. Uprkos tome što su strožije granične provere i saradnja sa zemljama porekla tih migranata pomogle da se njihov priliv smanji, postoje druge stvari koje predstavljaju bezbednosne pretnje za region. Među njima su porast terorizma i širenje oružja za masovno uništenje. Minuto Rico je podvukao korake koje NATO mora da učini kako bi se uhvatio u koštac sa ovim problemima.

"Pod jedan - razvijanje saradnje sa drugim međunarodnim činiocima, pod dva - poboljšanje naših kapaciteta i pod tri – produbljivanje i proširivanje našeg partnerstva."


Rico kaže da je preko 50 hiljada vojnika pod operativnom komandom NATO-a razmešteno na tri kontinenta. Prema njegovim rečima, da bi se održala bezbednost u Evropi, na Bliskom istoku i u Africi neophodno je snažno partnerstvo NATO-a i Evropske unije.

U video poruci učesnicima konferencije, komesar Evropske unije zadužen za unutrašnje poslove i pravosuđe, Franko Fratini, složio se da je vrlo važno ojačati evro-atlantske veze, koje uključuju i SAD, kao članicu NATO-a.

Fratini je rekao da Mediteran može i mora da postane region mira i ekonomskog razvoja, ali da NATO više ne može da se fokusira na vojnu odbranu već mora da se okrene saradnji na političkom i bezbednosnom frontu.

Fratini je takodje naglasio da će kooperacija između Evropske unije i NATO-a ojačati sposobnost regiona da spreči i reaguje i na terorizam.

Kako je rekao evropski komesar za unutrašnje poslove i pravosuđe, Evropa i Mediteranske zemlje su meta terorista i upravo zbog toga moraju se učiniti zajednički napori da se oni spreče.

XS
SM
MD
LG