Linkovi

Buš: Ova vlada ne primenjuje torturu. Mi se pridržavamo zakona i međunarodnih obaveza


Predsednik Buš je danas branio svoju administraciju od optužbi da je odobrila oštrije metode u saslušavanju osumnjičenih terorista nego što je ranije priznala.

Dnevnik Njujork Tajms izvestio je da je u februaru 2005. u jednom uputstvu Sekretarijata za pravosudje odobrena kombinacija fizičkih i psiholoških metoda prilikom saslušavanja, uključujući šamaranje, simulirano davljenje u vodi i izlaganje ekstremnim temperaturama. Ovo ranije neobjavljeno uputstvo izdato je tri meseca posle drugog publikovanog uutstva u kojem je tortura oštro osudjena. U razgovoru sa novinarima u Beloj kući predsednik Buš je rekao da su svi metodi saslušavanja koje koriste SAD zakoniti.

«Ova vlada ne primenjuje torturu. Mi se pridržavamo američkih zakona i medjunarodnih obaveza.»

Predsednik Buš je rekao da je saslušavanje osumnjičenih terorista u nadležnosti visoko kvalifikovanih profesionalaca i da su tim putem pribavljene informacije koje su pomogle da se osujete mogući napadi.

Zvaničnici Bele kuće su potvrdili da uputstvo iz februara 2005. postoji, ali su odbili da odgovore na pitanje da li simulirano davljenje u vodi predstavlja torturu, tvrdeći da bi rasprava o metodima koje koriste američki islednici mogla da omogući neprijatelju da se pripremi za njih. Medjutim, demokratski senator Edvard Kenedi izjavio je juče u Senatu da su Amerikanci i ljudi širom sveta još jednom revoltirani odbijanjem Bušove administracije da se ogradi od okrutnih i ponižavajućih postupaka prema pritvorenicima.

«Bilo bi dovoljno loše ako bi administracija osramotila sebe i ovu zemlju upuštajući se u okrutne i ponižavajuće postupke prema pritvorenicima. Još je gore ako uključi u to i Sekretarijat za pravosudje kako bi opravdala i prikrila takve postupke.»

Senator Kenedi je izjavio da će biti sponzor zakonskog predloga prema kome bi standardi priručnika za obuku vojnog osoblja važili i za vladina saslušanja, uključujući i ona koja obavlja Centralna obaveštajna agencija. Demokratski članovi Pravosudnog odbora Predstavničkog doma najavili su da će istražiti ovo pitanje. Oni žele da Sekretarijat za pravosudje preda dokument iz februara 2005. godine kao i odvojeno uputstvo, izdato kasnije te godine, u kojem se navodi da metodi saslušanja koje koristi CIA ne predstavljaju kršenje standarda Kongresa u pogledu zabrane okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg tretmana.

Predsednik Buš je u petak rekao da je administracija propisno obavestila Kongres o metodima saslušavanja.

«Odgovarajući članovi Kongresa su u punoj meri bili obavešteni o metodima saslušavanja. Američki narod očekuje od svoje vlade da preduzme akciju da bi ga zaštitila od budućih napada. To je upravo ono što je ova administracija postigla i to je ono što će nastaviti da čini.»

Izveštaj Njujork Tajmsa ponovo otvara pitanje umešanosti Sekretarijata za pravosudje u metodima saslušavanja koje koriste američki islednici. To pitanje će verovatno biti i jedna od tema predstojećeg senatskog pretresa za potvrdu sudije Majkla Mjukejzija, koji bi trebalo da zameni Alberta Gonzalesa na položaju sekretara za pravosudje.

XS
SM
MD
LG