Linkovi

Sjedinjene Države: Infracrveni zraci broje putnike u automobilima


Jedno od rešenja za rasterećivanje prigradskog saobraćaja u Sjedinjenim Državama je uvođenje traka na prilaznim autoputevima kojima smeju da se kreću samo vozila sa dve ili više osoba.

Na taj način, gradske vlasti nastoje da primoraju vozače da dele vožnju sa drugima i tako smanje broj vozila u saobraćaju. Kontrola se najčešće vrši povremenim policijskim patrolama, video kamerama i radarima, ali mnogi nesavesni vozači pokušavaju i uspevaju da se provuku tako što na sedište do sebe postavljaju lutke ili čak krupnije pse. U okolini Vašingtona uskoro će biti postavljene specijalne kamere koje mogu da razlikuju ljudska lica od svih mogućih zamena. Tehnologija se zasniva na refleksiji kratkotrajnih snopova infracrvenih zraka od ljudske kože. Istraživači su naime ustanovili da ljudska koža reaguje na sasvim poseban način kada se ozrači sa dve određene frekvencije infracrvenog svetla.

Jedna frekvencija rezonira sa bojom krvi, a druga sa bojom vode u ljudskom organizmu. Da bi se predupredili mogući sporovi u vezi sa privatnošću, odnosno sa mogućim zloupotrebama, kompjuter koji obrađuje dobijene snimke i signalizira na odsustvo drugih osoba u vozilu, maskira ljudska lica u snimku zelenim krugom. Softver je šifriran, tako da samo tehničari i serviseri kompanije mogu da skinu zelene krugove. Cilj ovih uređaja je da se broj ljudi u vozilu direktno poveže sa brojem na registarskoj tablici.

XS
SM
MD
LG