Linkovi

Zatočena liderka opozicije Aung San Su Ći ne želi razgovor sa huntom


Zatočena liderka opozicije Aung San Su Ći odbacila je ponudu mjanmarske hunte za razgovor s njom kao nerealnu, dok je Kina ocenila da situacija u Mjanmaru ne zahteva intervenciju spolja. Vodja hunte, general Tan Šve, koji je naljutio svet slanjem vojnika da uguše mirne prodemokratske demonstracije, predvodjene budističkim monasima, zatražio je od Su Ći da odustane od kampanje za demokratiju i pozivanja medjunarodne zajednice da uvede sankcije Mjanmaru, zbog nasilničke politike vlasti.

"Zatražili su od nje da prizna da je kriva za ono što nije učinila", izjavio je Najan Vin, portparol opozicione Nacionalna lige za demokratiju, čije je lider Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir. NLD je 1990. godine pobedila na parlamentarnim izborima, ali joj generali nisu dozvolili da preuzme vlast.

Vin je precizirao da je hunta od Su Ći tražila da prekine "konfrontiranje" s vladom, da odustane od "mera opstrukcije", podržavanja sankcija i podrške "krajnjom destrukciji". Sve to je, naravno, nelogično, jer se Su Ći ne pojavljuje u javnosti od 2003. godine, kada je hunta stavila u kućni pritvor, gde se i sada nalazi.

SAD su zatražile od vojnih vlasti da razgovaraju sa Su Ći bez postavljanja uslova i najavile slanje svog izaslanika u Mjanmar, s ciljem da posreduje u organizovanju "stvarnog dijaloga" vlasti i opozicije. Vlade više zemalja tražile su od Saveta bezbednosti da preduzmu akciju protiv Mjanmara, ali su Kina i Rusija, stalne članice tog tela, ocenile da tamošnja kriza ne ugrožava medjunarodni mir i stabilnost. Kina je i danas ponovila da je situacija u Mjanmaru unutrašnje pitanje te zemlje, dodajući da smatra da medjunarodne sankcije ne bi dovele do rešenja problema.

XS
SM
MD
LG