Linkovi

Predsednik Džordž Buš upozorio Siriju da se ne meša u libansku politiku


Američki predsednik Džordž Buš upozorio je Siriju da se ne meša u predstojeći izbor libanskog predsednika.

"Poruka je upućena državama poput Sirije da se ne mešaju u izbor predsednika", rekao je Džordž Buš posle susreta sa Saadom al Haririjem, sinom nekadašnjeg premijera te države Rafika, koji je ubijen pre dve godine.

"Međunarodna zajednica je rekla šta je imala i mi očekujemo da Sirija poštuje te zahteve", kazao je Buš, naglašavajući da će SAD preduzeti sve neophodne korake kako bi sprečile pobedu protivnika demokratije.

Mandat predsednika Libana Emila Lahuda, prosirijskog političara bliskog Hezbolahu, ističe u novembru što je, posle serije politički motivisanih ubistava, izazvalo novu političku krizu u toj državi. Teško je, međutim, verovati da će duboko podeljeni parlament uspeti da se usaglasi oko izbora Lahudovog naslednika.

Buš je istakao da je nezadovoljan zbog sporog formiranja međunarodnog tribunala koji će suditi ubicama Rafika al Haririja i počiniocima ostalih politički motivisanih atentata u Libanu.

"Predugo traje formiranje tog suda. Međunarodna zajednica mora ubrzati rad", rekao je Buš.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun najavio je da bi tribunal, koji će biti smešten u Hagu, mogao početi da radi krajem godine. Većina dokaza koje je do sada sakupila posebna komisija UN belgijskog istražitelja Serža Bramerca, navodi na zaključak da su u politička ubistva bili umešani čelnici vlade u Damasku, što je Sirija u više navrata odlučno odbacivala kao "zlonamerne spekulacije".

XS
SM
MD
LG