Linkovi

U Beogradu obeležena sedma godišnjica svrgavanja Slobodana Milosevića


U Srbiji podsećanje na sedam godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je okončana vladavina režima Slobodana Miloševića. U većini ocena onoga što su demokratske snage obećavale posle 5. oktobra 2000. godine i dolaska na vlast ističe se da većina, pre svega, političkih ciljeva nisu ostvareni, ali da je dosta postignuto u ekonomskim reformama i poboljšanju standarda građana. Tako se naglašava da je u zemlju za sedam godina ušlo gotovo 11 milijardi dolara investcija i da su zarade višestruko povećane. Bivši premijer Zoran Živković smatra da je politika Slobodana Mloševića još prisutna u srpskoj politici i da je to razlog sporog napretka srpskog društva i države. Živković tvrdi da većina ciljeva posle 5. oktobra 2000. godine nisu ostvareni i na političkoj sceni Srbije ne vidi snagu koja bi u razumnom roku ostvarila te ciljeve :

“Srbija je danas bolja nego što je bila pre 5. oktobra 2000. godine, ali nedovoljna dobra za početak 21. veka”, smatra Živković.

U anketama medija većina građana tvrdi da im je promena vlasti donela poboljšanje životnog standarda ali da su njihova očekivanja bila veća. Analitičari upozoravaju da politička elita posle demokratskih promena nije uspela da brzo i efikasno izvede sve obećane promene. Sociolog Srećko Mihalović tim povodom izjavio je da sve teče sporije nego što je potrebno i u odnosu na očekivanja građana. Ima onih koji čekaju da država učini sve za njih, ali i onih koji se uzdaju u sebe, kaže Mihalović i postavlja pitanje kome od tih grupa vlast, institucije i društvo pomažu a kome odmažu.

Koštunica: Najveći izazov posle petog oktobra

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je pokušaj rasparčavanja teritorije najveće iskušenje sa kojim se Srbija suočava posle 5. oktobra 2000. godine.

"Srbija je osvojila slobodu i postala demokratska i pravno uredjena država, sa stalnim ekonomskim napretkom. I baš kada je uhvatila korak i uspostavila stabilan razvoj, SAD pokušavaju da, suprotno svim načelima medjunarodnog prava, na osnovu Ahtisarijevog plna, rasparčaju Srbiju koja je medjunarodno priznata država i članica UN", saopštio je Koštunica.

On je ponovio da SAD i NATO, nakon što su bombardovali Srbiju, sada "po svaku cenu pokušavaju da sprovedu Aneks 11 Ahtisarijevog plana i tako obezbede pre svega svoje vojne interese". Aneks 11 podrazumeva vojno prisustvo NATO-a na Kosovu, bez civilne kontrole. Koštunica je ukazao da je "opasna zabluda da se Srbiji kao slobodnoj i demokratskoj državi može nametnuti rešenje". "Mi danas, 5. oktobra, saopštavamo da je jednostrana nezavisnost, ukoliko do nje dodje, osudjena na propast i da će za Srbiju Kosovo i Metohija uvek biti neotudjivi deo naše države. Svaki Srbin na Kosovu i Metohiji mora znati da je jednostrana nezavisnost ništavan akt, da je njegova Vlada u Beogradu i da će uvek biti punopravan gradjanin Srbije", poručio je premijer.

Omladina DS obišla grobove Đinđića i Bogdanovića

Delegacija Demokratske omladine danas je u Beogradu položila vence na grobove pokojnog premijera Zorana Đinđića i nedavno preminulog gradonačelnika Beograda Nenada Bogdanovića.

Portparol omladine Demokratske stranke Anja Zlatarov je rekla novinarima da će podmladak te stranke slediti viziju pokojnih Đinđića i Bogdanovića. Ona je kazala da je kvalitet života na mnogo većem nivou od oktobra2000. godine, te da je ostvareno ono što je obećano u vreme promena.

SPS: Godine izneverenih očekivanja

Socijalistička partija Srbije je ocenila da su godine posle 5. oktobra godine "izneverenih očekivanja ogromnog broja građana Srbije". SPS je u saopštenju naveo da sedam godina posle "prevrata" pojedinci i stranke nekadašnjeg DOS-a i dalje pričom o dalekoj prošlosti pokušavaju da opravdaju svoje postupke i nesposobnost i ponovo prevare gražane Srbije.

"Umesto boljeg života, vladavine prava i obećanih međunarodnih integracija, Srbija je postala država sa razorenom privredom, ogromnom armijom nezaposlenih, gde nema jakih institucija, gde su pravo i pravda u raskoraku, a od obećanog članstva u EU nema ništa, što potvrdjuju i nepregledni redovi pred stranim ambasadama gradjana koji u Srbiji ne vide svoju budućnost", navodi SPS.

XS
SM
MD
LG