Linkovi

Kondoliza Rajs pooštrila kontrolu privatnih bezbednosnih firmi u Iraku


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs naredila je pooštravanje kontrole rada privatnih bezbednosnih firmi koje u Iraku rade za američki Državni sekretarijat, posle krvavog incidenta prošlog meseca u Bbagdadu, u kojem su bili umešani agenti iz firme Blekvoter.

Incident od 16. septembra, u kome su agenti iz firme Blekvoter, koji su štitili jedan konvoj, osumnjičeni da su ubili najmanje 11 iračkih civila, predmet je višestrukih istraga, uključujući jednu koju zajednički vode Sjedinjene Države i Irak. Ali Kondoliza Rajs nije sačekala rezultate istraga i već je odlučila da pošalje još nekoliko desetina agenata obezbeđenja Stejt departmenta da nadgledaju operacije Blekvotera. Predstavik sekretarijata, Šon Mekormak, rekao je novinarima da će ti agenti, koji su položili zakletvu kao zvanični funkcioneri američke bezbednosti, putovati u svim američkim diplomatskim konvojima u Bagdadu, koje prate agenti Blekvotera. Do sada, to je bila samo povremena praksa.

Pored toga, u vozila u konvojima biće instalirana video oprema koja će snimati sve incidente kao i radio komunikacije između konvoja i američke ambasade u Bagdadu. Rajsova se takođe založila za poboljšavanje komunikacije između konvoja pod privatnom zaštitom i američkih oružanih snaga koje operišu u toj oblasti.

U razgovoru sa novinarima, Šon Mekormak je rekao da su ove odluke preliminarne i da će stručnjaci možda preporučiti i druge promene u proceduri. Među stručnjacima kojima je Kondoliza Rajs poverila razmatranje tog pitanja nalaze se penzionisani general američke Kopnene vojske, Džordž Džoulvan, jedan bivši komandant NATO-a i penzionisani visoki diplomata Stejplton Roj.

”Ona veruje da to ne prejudicira nikakve preporuke koje bi analitičari mogli da podnesu kada se bude dobila šira slika. Dakle, državni sekretar je najpre želela da odmah učini nešto što bi poboljšalo operacije, kao i da to učini tako da ne ograniči ni jednog od nezavisnih analitičara u smislu usmeravanja određenom stazom.“

Incident od 16. septembra bio je najozbiljniji od gotovo 60 slučajeva otvaranja vatre od strane agenata Blekvotera u Iraku ove godine i veoma je zategao američke odnose sa vladom u Bagdadu. Irački funkcioneri su tvrdili da su agenti Blekvotera nasumice pucali na civile, dok ta kompanija, sa sedištem u Severnoj Karolini, tvrdi da su njeni agenti na adekvatan način odgovorili na napad na njihov konvoj.

Državni sekretarijat je ranije ove nedelje saopštio da je istragu preuzeo Federalni istražni biro, kako bi se osigurala objektivnost i otvorila mogućnost sudskog gonjenja agenata Blekvotera ili nekih drugih lica od strane Sekretarijata za pravosuđe.

Firma Blekvoter USA, jedna od tri privatne bezbednosne firme koje je Državni sekretarijat angažovao za rad u Iraku, navodno ima oko hiljadu službenika u toj zemlji, u okviru ugovora sa američkom vladom vrednih ukupno više od milijardu dolara.

XS
SM
MD
LG