Linkovi

Perini: Tortura nije politika SAD. Predsednik nije odobrio torturu i on je neće odobriti


Administracija predsednika Buša se brani od optužbi da je odobrila oštrije postupke prema osumnjičenim teroristima nego što je do sada bilo poznato.

Dnevnik Njujork Tajms je izvestio da je u februaru 2005. u jednom uputstvu Sekretarijata za pravosudje odobrena kombinacija fizičkih i psiholoških metoda prilikom saslušavanja, uključujući šamaranje, simulirano davljenje u vodi i izlagaje ekstremnim temperaturama. Ovo do sada nepoznato uputstvo izdato je tri meseca posle drugog publikovanog uputstva u kojem je oštro osudjena tortura. U pisanom saopštenju objavljenom u četvrtak Sekretarijat za pravosudje naveo je da je ranije uputstvo, iz decembra 2004, i dalje obavezujuće i da svi metodi saslušavanja treba da budu u skladu sa odredbama koje zabranjuju torturu. Portparolka Bele kuće Dejna Perino potvrdila je da uputstvo iz februara 2005. postoji, ali je izjavila da su metodi koje koriste američki islednici bezbedni, potrebni i zakoniti, uprkos tome što su oštri.

«Tortura nije politika SAD. Predsednik nije odobrio torturu i on je neće odobriti. Medjutim, on je preduzeo sve u okviru zakona da bi sprečio nove napade na našu zemlju, a to je ova administracija i postigla.»

Perino je odbila da komentariše da li simulirano davljenje u vodi predstavlja torturu zato što rasprava o specifičnim metodima saslušavanja može, kako je rekla, da dozvoli neprijatelju da se pripremi za njih. Demokratski senator Edvard Kenedi izjavio je, medjutim, da su Amerikanci i ljudi širom sveta još jednom revoltirani, kako se izrazio, odbijanjem Bušove administracije da se ogradi od okrutnih i ponižavajućih postupaka prema pritvorenicima.

«Bilo bi dovoljno loše ako bi administracija osramotila sebe i ovu zemlju upuštajući se u okrutne i ponižavajuće postupke prema pritvorenicima. Još je gore ako uključi u to i Sekretarijat za pravosudje kako bi opravdala i prikrila takve postupke.»

Senator Kenedi je izjavio da će biti sponzor zakonskog predloga prema kome bi standardi priručnika za obuku vojnog osoblja važili i za vladina saslušanja, uključujući i ona koja obavlja Centralna obaveštajna agencija. Demokratski članovi Pravosudnog odbora Predstavničkog doma najavili su da će istražiti ovo pitanje. Oni žele da Sekretarijat za pravosudje preda dokument iz februara 2005. godine kao i odvojeno uputstvo, izdato kasnije te godine, u kojem se navodi da metodi saslušanja koje koristi CIA ne predstavljaju kršenje standarda Kongresa u pogledu zabrane okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg tretmana.

XS
SM
MD
LG