Linkovi

Klimatske promene prete da dovedu do nove destrukcije u Africi


Naučnici i gradjanski lideri u Africi tvrde da su usevi, život ljudi i cela sela u opasnosti zbog toga što vlade ništa ne predizimaju. S druge strane, afrički lideri ističu da raspolažu neznatnim sredstvima.

Klimatolog iz Benina Majkl Boko, vodeći istraživač za Afriku na naučnom panelu Ujedinjenih nacija posvećenom klimatskim promenama, kaže da je obeshrabren neaktivnošću vlada u pogledu tvrdnji naučnika da klimatske promene uzrokuju mnoge prirodne katastrofe sa kojima su te zemlje suočene.

“Radim sve što mogu, ali ako oni to stave u fijoku, ne mogu da ih obavežem da koriste moje podatke ako sami ne veruju u nauku - to je problem. Ne znam da li će zaista da koristite ono što je utvrđeno. Naučna zajednica u Africi raspolaže bazičnim znanjima, ali ne postoji veza izmedju političara koji odlučuju i naučne zajednice.“

Klimatske promene obuhvataju porast temperature koji, kako se uglavnom veruje, izaziva ispuštanje uljendioksida koje, kako naučnici tvrde, povećava sušu i poplave. Pojedini političari, naučnici i industrijalci se ne slažu sa tim. Ipak, naučnici Međuvladinog panela Ujedinjenih nacija za klimatsku promenu, ističu da bi globalno zagrevanje moglo da prepolovi afričke useve u narednoj deceniji. Neki naučnici direktno vezuju klimatske promene za ovogodišnje veće poplave u Africi, zbog kojih je raseljeno više od milion ljudi, u kojima su se stotine podavile i koje su doprinele širenju kolere i malarije. Boko kaže da lideri vlada, uprkos svojim teatralnim potezima na medjunarodnim ekološkim konferencijama, kod kuće ne podržavaju dugoročne promene vezane za čovekovu sredinu. Medjutim, funkcioneri u Senegalu čine sve što mogu sa neznatnim fondovima kojima raspolažu da bi došli do ekološki bezbednih rešenja energetskih problema. Direktor službe za elektrifikaciju Senegala, Usejnu Ba, kaže da Senegal, bez obzira što je taj proces spor, ulaže velike napore.

Uprkos početnim problemima kada su pre sedam godina bili ukradeni novoinstalirani solarni paneli, njegova kompanija je sada u stanju da vodi solarne projekte u gotovo 40 sela koja su odsečena od nacionalne elektroenergetske mreže. Šef agencije Ujedinjenih nacija za klimatske promene, Ivo de Ber, kaže da će kompanije obezbediti 85 odsto sredstava za borbu protiv klimatskih promena. On sugeriše da se kompanije, ako zagadjuju atmosferu preko određene granice, nateraju da plate kaznu da bi se prikupila sredstva za nove energetske programe. Taj koncept, poznat i kao trgovanje ugljeničkim kreditima, predvidja mogućnost da kompanije koje zagađuju manje, prodaju pravo na emisiju ugljendioksida kompanijama koje zagadjuju više. Funkcioneri UN-a kažu da su klimatske promene jedan od najsveobuhvatnijih humanitarnih izazova sa kojima su suočeni afrički lideri, zbog njihovog uticaja na širenje bolesti i siromaštva, kao i na proizvodnju hrane i migraciju stanovništva u gradove ili inostranstvo.

XS
SM
MD
LG