Linkovi

Putin će imati veliku ulogu na parlamentarnim izborima u decembru


Ruski predsednik Vladimir Putin čiji mandat ističe u martu, najavio je da će igrati veliku ulogu na parlamentarnim izborima zakazanim za decembar. Predsednik Putin je na sastanku stranke Ujedinjena Rusija, koja je naklonjena Kremlju, rekao da će biti na čelu liste te političke organizacije na parlamentarnim izborima u decembru. On je nagovestio da bi mogao da prihvati i položaj premijera, dodavši da je takav scenario potpuno realan. Analitičari navode da je ovo najjasniji nagoveštaj političke uloge koju bi Putin voleo da preuzme posle isteka svog predsedničkog mandata narednog marta, s obzirom da mu ruski Ustav ne omogućuje da se kandiduje treći put uzastopce. Ruski predsednik je stalno govorio kako ne planira da promeni Ustav da bi mogao da se kandiduje za treći mandat. Dejl Herspring, ekspert za Rusiju na državnom Univerzitetu u Kanzasu, kaže da je Putin čovek koji ima misiju.

”Milsim da je on uveren da ne postoji niko drugi ko bi bio sposoban da održi zemlju u celini dok ne postane značajan, institucionalizovan, stabilan sistem. Mislim da Putin takodje smatra da je vreme da se Duma pretvori u važno telo - a njegova kandidatura za položaj premijera je jedan od načina da se to postigne.“

Herspring dodaje da Putin želi da garantuje politički i ekonomski zdravu zemlju i ne želi da se Rusija vrati u nestabilnost iz ere Borisa Jeljcina.

”Njegova osnovna odluka kada je došao na vlast je bila - u redu Borise, odradio si sjajan posao tokom revolucije, ali sada vlada anarhija. Moramo da počnemo da uvodimo stabilnost u sistem. On je to shvatio i Rusija je daleko stabilnija nego 2000. godine. Medjutim, pretpostavljam da se sada pita da li će Rusi ponovo postati anarhisti, ako se povuče iz političkog života.“

Analitičari ukazuju da je uvodjenje stabilnosti u Rusiji imalo svoju cenu, jer je Putin centralizovao vlast, oslabio nezavisne političke stranke i zauzdao nacionalne medije. On je takodje pooštrio izborne zakone u korist provladinih stranaka uoči decembarskih parlamentarnih izbora i predsedničkih izbora 2008. Maršal Goldman, stručnjak za Rusiju na Harvardskom univerzitetu kaže da Putin sa 54 godine još može da igra značajnu političku ulogu.

”On je očigledno premlad za penziju i još popularan medju Rusima zbog toga što je zaveo red i mir.“

Analitičari smatraju da postoji velika šansa da Putin postane premijer, jer je stranka Ujedinjena Rusija politički najjača u ruskom parlamentu i da će - ako predsednik bude na čelu liste kandidata na izborima 2. decembra - verovatno dobiti veći broj mesta u Dumi. Endru Kučins, stručnjak za Rusiju u Centru za medjunarodne i strateške studije ovde u Vašingtonu, kaže da će - ako Putin postane premijer - to izmeniti politički milje u Rusiji i pomeriti, uz pomoć nekog novog zakona u Dumi, ravnotežu moći sa predsednika na premijera. Stručnjaci pak ističu da će Rusija, u tom slučaju, više ličiti na nemački parlamentarni sistem u kojem je premijerska uloga veoma jaka, dok predsednik praktično ima ceremonijalni značaj. Analitičari takodje ističu da bi Putin, posle premijerskog mandata, mogao ponovo da se kandiduje za predsednika. Time bi se u Rusiji ponovo pomerila ravnoteža moći, ovog puta u obrnutom smeru, odnosno naglasak bi ponovo bio na položaju predsednika.

XS
SM
MD
LG