Linkovi

Zvaničnici vlasti u Beogradu ponavljaju već poznate ocene o Kosovu


Zvaničnici vlasti u Beogradu ponavljaju već poznate ocene o Kosovu, a diplomatski predstavnici ponovo ukazuju da su pregovori vremenski ograničeni. Predsednik Boris Tadić izjavio je da je Srbija opredeljena za mirno i demokratsko rešenje kosovskog pitanja i još jednom pozvao albansku stranu da u pregovorima učestvuje sa željom da se pronađe mirno i kompromisno rešenje.

A premijer Vojislav Koštunica rekao je da će, ako SAD i Velika Britanija priznaju jednostranu nezavisnot Kosova, pravi razlog za to biti u Aneksu 11 Ahtisarijevog plana koji se odnosi na status NATO snaga u pokrajini. Svi znaju da taj Aneks predviđa da međunarodno vojno prisustvo na Kosovu u vidu NATO snaga ne bi imalo civilnu kontrolu i to govori da je primena Aneksa 11 za SAD i Veliku Britaniju važnija od sudbine Kosova i od sudbine Srbije, naveo je Koštunica u pisanoj izjavi.

Međutim, ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort izjavio je da su se članice Kontakt grupe, uključujući i Rusiju, složile da predlog Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti ostaje na stolu, iako bi najbolje rešenje bilo da dve strane postignu dogovor o budućnosti Kosova koji će biti podržan u Savetu bezbednosti UN. Ako se dve strane ne dogovore, nadgledana nezavisnost je opcija koju mi i mnogi drugi neizbežno vidimo kao najbolju, kaže britanski ambasador u Beogradu i ističe da nema planova o daljim pregovorima posle 10. decembra. Posle tog datuma, rekao je Vordsvort, razmotriće se šta je postignuto i biće donete odluke kako bi čitav region mogao da mnogo sigurnije ide napred ka cilju - evropskim i evroatlantskim integracijama.

XS
SM
MD
LG