Linkovi

Miško Vuković: Problem Kosova jedini otvoreni problem na Balkanu


Crna Gora ne treba da se izjašnjava o eventualnom proglašenju nezavisnosti Kosova sve dok se to ne desi, ocijenio je visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

"Zvanična Crna Gora ima poziciju da treba prvo sačekati reakciju međunarodne zajednice, u prvom redu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Evropske unije i njenih institucija. Nema potrebe forsirati i prije 10. decembra i eventualnog proglašenja nezavisnosti o tome ne treba da se izjašnjavamo", kazao je Vuović.

Prethodno, Pokret za promjene zatražio je od Skupštine i Vlade da se odrede o potezima zvanične politike ukoliko Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost.

Vuković je kazao da Crna Gora nema potrebe da se miješa u unutrašnje stvari druge države.

"Crna Gora će znati da nakon reakcija ili uz reakcije međunarodne zajednice odredi svoju poziciju. U ovom trenutku nema potrebe za ishitrenim reakcijama i navijanjem za bilo koje rješenje", kazao je on.

Vuković je istakao da je "problem Kosova jedini otvoreni problem na Balkanu koji može da ima implikacije na čitav region".

"Treba spriječiti sva iznenađenja da se ne bi nekim lošim ili jednostranim rješenjem došlo u situaciju da se čitav Balkan vrati 15 godina nazad", naveo je Vuković, dodajući da treba imati u vidu i realnu situaciju.

On je kazao da je principijelan stav Crne Gore o rješavanju statusa Kosova ostao nepromijenjen.

"Problem Kosova je eskalirao nezavisno od volje i interesa Crne Gore. Onda kada je nešto moglo da se uradi po tom pitanju, nije urađeno", rekao je Vuković.

XS
SM
MD
LG