Linkovi

Joška Fišer: Nemačka spoljna politika - Od Kosova do 11. septembra


Bivši nemački ministar inostranih poslova Joška Fišer rekao je danas da nekadašnji ministar finansija u prvoj nemačkoj socijaldemokratsko-zelenoj vladi Oskar Lafonten nije u martu 1999. dao ostavku zbog protivljenja intervenciji NATO-a u Srbiji i na Kosovu. Fišer je danas u Berlinu održao konferenciju za štampu povodom početka prodaje njegove knjige sećanja "Crveno-zelene godine Nemačka spoljna politika - Od Kosova do 11. septembra".

Nekadašnji šef diplomatije, koji je dajući tada podršku nemačkom učešću u NATO intervenciji, izazvao i duboku razdor u svoj stranci Zelenih, danas je izričito naveo da Lafonten, koji je i bivši predsednik Socijaldemokratske partije Nemačke, ni u jednom
trenutku nije izrazio protivljenje toj akciji. Pri tome je Lafonten, 11. marta 1999. godine, kratko nakon stupanja na dužnost crveno-zelene vlade kancelara Šredera, podnoseći ostavku na sve svoje funkcije u vladi, parlamentu i vladi, kao jedan od razloga za ovakav korak naveo upravo protivljenje intervenciji NATO-a.

U godinama koje su usledile Lafonten je u više navratao ponavljao taj stav, a sa imidžom pacifiste, koji se, izmedju ostalog, protivio i nemačkom učešću u vojnoj akciji NATO-a 1999, postao je i šef nove nemačke levičarske stranke, Levice. U nju su ušili i nekadašnji istočnonemački komunisti Partija demokratskog socijalizma. Fišer je na danasnsjoj konferencijji za štampu opisao i sastanak vodećih nemačkih političara o Kosovu posle pobede crveno-zelene koalicije na izborima, kojem su prisustvovali i ministri stare konzervativno-liberalne vlade kancelara Helmuta Kola.

Prema Fišerovim rečima, bilo je političara koji su tom prilikom izrazili sumnje u ispravnost nemačkog učešća u intervenciji NATO-a. No, to su bili nekadašnji ministri unutrašnjih poslova i ekologije Oto Šili i Jirgen Tritin, kao i ministarka za privrednu obnovu i razvoj Hajdemari Vičorek-Cojl, dok Lafonten nije bio medju njima. Lafonten je pak danas povodom objavljivanja memoara, optužio Fišera da je "dao odlučan doprinos tome da Nemačka ni nakon dva svetska rata ne nauči lekciju sadržanu u rečenici 'nikada više rat'".

"Sa Fišerom je Nemačka učestvovala u ratovima protivnim medjunarodnom pravu. To je teška istorijska greška za koju je odgovoran Fišer", rekao je Lafonten. Bivši šef diplomatije je danas obrazložio da je u njegovim sećanjima dat izrazito detaljan opis kosovske krize 1999. jer je ona "predstavljala rez", s obzirom da je crveno-zelena vlada "morala da se opredeli za sasvim drugačiji kurs" od onog na kojem su do tada bile socijaldemokrate i zeleni.

XS
SM
MD
LG